Ongeloof bij Sedoc over zware schorsing

24 juni 2011

SEDOC

ARNHEM (ANP) - Gregory Sedoc moet zijn leven het komende jaar een andere invulling geven. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) veroordeelde de 29-jarige hordeloper tot een jaar schorsing omdat hij zijn administratie niet op de orde had en daardoor drie zogenoemde 'strikes' binnen anderhalf jaar achter zijn naam kreeg. De atleet was vrijdag aangeslagen, maar ook strijdbaar. ,,Ik kom terug. Ik bepaal wanneer ik stop'', zei de atleet, die door de straf de WK atletiek eind augustus en normaal gesproken ook de Olympische Spelen in Londen (2012) moet missen.

Sporters die zes maanden of langer worden geschorst mogen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet deelnemen aan de eerstvolgende Spelen. De schorsing van Sedoc loopt tot 22 juni 2012, enkele weken voor het begin van Londen 2012. Sedoc liep dit seizoen al de WK-limiet en haalde een olympische nominatie binnen. ,,Als er niets aan die regel verandert, is dit het einde van mijn olympische droom'', constateerde Sedoc vrijdag op Papendal.

Voor de hordeloper, wiens zaak uniek is in de Nederlandse sportwereld, is atletiek zijn leven. Hij had de WK-limiet al gelopen en een nominatie voor Londen binnen. ,,Ik krijg dezelfde straf als iemand die bewust doping heeft gebruikt. Ongeloof, pijn en verdriet overheersten toen ik het hoorde.'' De straf is conform de minimumperiode die de code van het wereldantidopingbureau WADA voorschrijft. Maximaal hing het boegbeeld van de Nederlandse atletiek twee jaar boven het hoofd.

Sedoc gaf vrijdag aan zich als een soort dopingcrimineel behandeld te voelen. ,,Ik ben slordig geweest. Met een telefoontje of een sms op de bewuste dagen was een hoop ellende te voorkomen geweest. Ik liep voor iedereen zichtbaar een wedstrijd in Stuttgart. Eén keer was ik een kwartier te laat, één keer had ik het niet goed ingevuld. Ik wil op deze manier geen afscheid nemen. Ik heb fouten gemaakt, maar om iemand voor dit soort administratieve dingen zo hard te straffen vind ik buitenproportioneel.''

Afhankelijk van de schriftelijke motivering van ISR besluit Sedoc wel of niet in beroep te gaan. De Dopingautoriteit kon wel leven met de straf. Directeur Herman Ram van de instantie hield echter een slag om de arm. Hij wil ook eerst de motivering op papier hebben. ,,Het zijn strakke regels waar iedereen zich aan moet houden'', constateerde hij.

Voor Sedoc rest nog een klein sprankje hoop. In september buigt het internationaal sporttribunaal (CAS) zich over een zaak, waarbij het Amerikaans olympisch comité (USOC) de regel betwist van het IOC om sporters die zes maanden of langer zijn geschorst van de eerstvolgende Spelen te weren. ,,Ik had een klein beetje hoop op begrip, maar hield wel rekening met een schorsing. Dit komt echter keihard aan.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011