Ook B-staal Kolobnev positief (3)

20 juli 2011

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie en bevestiging UCI

PARIJS (ANP) - De Russische wielrenner Aleksandr Kolobnev blijkt ook na een contra-expertise positief op dopegebruik. Na uitgebreid onderzoek zijn ook in de B-staal sporen gevonden van hydrochlorothiazide (HCT), een diureticum dat als maskeermiddel kan dienen en vochtafdrijvend werkt. Dat maakte de internationale wielrenunie UCI woensdag bekend.

De 30-jarige Kolobnev, in dienst bij Katoesja, reageerde positief op een dopingtest na afloop van de vijfde rit in de Ronde van Frankrijk op 6 juli. Hij werd wegens die positieve plas op de eerste rustdag uit de Tour gezet. De Russische ploeg liet in een verklaring weten dat Kolobnev zichzelf had geschorst.

De UCI zal de zaak nu overdragen aan de Russische wielerbond, die een straf moet uitspreken. Kolobnev kan voor zijn vergrijp tot 2 jaar worden geschorst. Katoesja liet woensdag in een reactie weten pas een besluit te nemen over de toekomst van Kolobnev, nadat de Russische bond zich over de zaak heeft uitgesproken.

De interne regels van Katoesja schrijven voor dat een renner wordt ontslagen, als hij positief wordt bevonden. Ook moet de renner in dat geval een boete van vijf jaarsalarissen overmaken naar het team vanwege de opgelopen imagoschade.

Kolobnev zei vorige week niet te weten hoe de verboden stof in zijn lichaam is gekomen. ,,Politieonderzoek na de positieve test heeft niets opgeleverd. Er is niks verdachts gevonden. Zolang ik niet meer informatie heb, zal ik uit respect voor de organisatie en het wielrennen niets meer zeggen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011