Terug in de Tour: 19 juli 1988

18 juli 2011

RONDE VAN FRANKRIJK

RIJSWIJK (ANP) - Doorgaans stappen de renners gesloopt van de fiets na een etappe in de Tour de France. Niet op 19 juli 1988. Adrie van der Poel wint op die dag de zestiende etappe van de Tour.

De rit die Van der Poel die dag won is nog steeds de kortste in de geschiedenis van de Tour, slechts 38 kilometer van Tarbes naar Pau. Het was een ochtendetappe. De renners kwamen uit de Pyreneeën. 's Middags stapten ze weer op de fiets voor nog een etappe.

Tot grote verhalen leidt de etappezege van Van der Poel in Pau niet. ,,'s Avonds kwam het dopingnieuws rond Pedro Delgado en Gert-Jan Theunisse naar buiten. Dat leverde enorme heisa en toestanden op'', zei Van der Poel later. De Nederlander versloeg de sprinters Etienne de Wilde uit België en de Amerikaan Davis Phinney.

De tourzege ging naar Pedro Delgado, die betrapt werd op het maskeringsmiddel probenecide dat wel op de dopinglijst van het internationaal olympisch comité (IOC) stond maar nog niet bij de internationale wielrenunie UCI. Steven Rooks stond als nummer twee in Parijs op het podium.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011