Jonge James verpest rentree Merritt

30 augustus 2011

WK ATLETIEK

DAEGU (ANP) - Hij viert donderdag zijn 19e verjaardag. Kirani James geldt in de atletiekwereld als een van de grootste talenten van de laatste jaren. De jonge atleet uit het nietige Grenada was dinsdag in Daegu hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het ruïneren van de rentree van dopingzondaar LaShawn Merritt op de 400 meter.

De olympisch kampioen en titelverdediger was na 21 maanden stilzitten wegens een dopingstraf erop gebrand met zijn eerherstel te beginnen. ,,Toch is zilver een mooie medaille'', zei de met 0,03 seconde onttroonde kampioen.

Merritt kwam met één race in de benen naar Daegu. Op 27 juli liep zijn schorsing af. De Amerikaan reageerde in 2009 drie keer positief bij een test op een middel, dat hij naar eigen zeggen nam om zijn seksleven te verbeteren. Hij werd voor twee jaar uitgesloten, maar kreeg uiteindelijk drie maanden strafvermindering omdat hij het middel niet zou hebben genomen om zijn sportprestaties te verbeteren en privé het nodige moest doorstaan na zijn onthulling van de reden van het gebruik.

In Daegu, waar hij als wereldkampioen van 2009 binnenkwam op een wildcard, wilde Merritt nog eens onderstrepen dat hij volgend jaar thuishoort op de Olympische Spelen. En dat wordt een lastige klus. Net als turner Yuri van Gelder en hordeloper Gregory Sedoc mag de Amerikaan volgens de huidige regels van het IOC niet meedoen in Londen. Alle drie hebben ze een schorsing van langer dan 6 maanden achter hun naam en het IOC weert ze dan van de eerstvolgende Spelen.

De Amerikanen, die bang zijn voor kostbare juridische procedures in eigen land voor de Spelen, vechten de omstreden regel 45 van het IOC aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. In september wordt de belangrijke uitspraak verwacht. Merritt vindt dat hij na het uitzitten van zijn straf nog een keer wordt 'gepakt' voor hetzelfde vergrijp.

Winnaar James maakte zich dinsdag nergens druk om. ,,De inwoners van Grenada zijn de vriendelijkste mensen ter wereld. Thuis is het carnaval'', zei de eerste wereldkampioen van Grenada, die deze maand pas zijn debuut maakte als professioneel atleet bij de Diamond League in Londen. Daarvoor had hij alle jeugdrecords al binnengehaald.

De pas 22-jarige David Rudisha is al een grootheid op de 800 meter. Vorig jaar verbeterde de Keniaan het wereldrecord in twee etappes tot 1.41,01, nu volgde ook de wereldtitel na een imposante race. Hij troefde Abibubaker Kaki overtuigend af.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011