Cobo verrassende winnaar Vuelta

11 september 2011

RONDE VAN SPANJE

MADRID (ANP) - Zijn naam ontbrak op het lijstje van favorieten. Zondag kroonde Juan José Cobo, bijgenaamd de bizon, zich tot de verrassende winnaar van de Ronde van Spanje.

De 30-jarige Spanjaard uit de Geox-ploeg hield na 3 opwindende weken de evenzeer verrassende Brit Christopher Froome welgeteld 13 tellen achter zich. Bradley Wiggins, teamgenoot van Froome en vooraf wel als grote kanshebber betiteld, nam de derde plaats op het eindpodium in bezit. De kopman van Sky hield Bauke Mollema net buiten de top 3.

Cobo begon eigenlijk als knecht van Carlos Sastre en Denis Mentsjov aan de Vuelta. Zijn klasse als klimmer kwam pas echt naar boven in de koninginnenrit op de vreselijke Angliru. Cobo was in die rit veruit de sterkste en nam de leiding over van Wiggins om vervolgens diens ploeggenoot Froome in de laatste week van zich af te houden.

De afgelopen jaren waren niet de beste van Cobo. De Spanjaard won in 2007 twee ritten in de Ronde van Baskenland en het eindklassement, eindigde een jaar later in een bergetappe in de Ronde van Frankrijk als tweede achter de later op doping betrapte Piepoli en kreeg zodoende de rit op zijn palmares. Ook won hij een rit in de Vuelta van 2009 maar zakte in 2010 diep weg.

Zondag gaf hij toe dat hij na een mislukt seizoen in 2010 bij Caisse d'Epargne en de slechte eerste maanden in 2011 aan stoppen was gaan denken. Na anderhalf jaar in een depressie te hebben gezeten, hield teambaas Joxean Fernandez hem uiteindelijk bij Geox op de fiets.

,,Toen hij zei te willen stoppen was dat niet voor het eerst'', gaf Fernandez zondag aan. ,,Ik heb hem gezegd door te gaan tot het einde van het seizoen en er gewoon plezier in te hebben. Beetje bij beetje veranderde hij weer. Hij waardeert het niet als je hem iets vertelt zonder aan te geven waarom. Cobo kan een geweldige renner zijn, maar ook ineens naar de muur gaan zitten staren en weigeren te fietsen.''

De verrassende winnaar zelf verklaarde zondag veel van slechte ervaringen te hebben geleerd. ,,Ik ben wat relaxter tegenwoordig. Ik zet mezelf niet onder druk. Nu ik er minder aan denk dat ik kan winnen, ben ik ook succesvoller. Ik hoop dat mijn eerste grote zege in mijn loopbaan me het vertrouwen geeft dat er vroeger aan ontbrak. Ik kwam als knecht in goede vorm hier naartoe en drie weken later sta ik als eindwinnaar op het podium. Ongelofelijk.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011