Van Gelder mist Olympische Spelen (3)

15 oktober 2011

WK TURNEN

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

TOKIO (ANP) - Turner Yuri van Gelder kan deelname aan de Olympische Spelen van Londen vergeten. De ringenspecialist landde zaterdag bij de WK in Tokio na zijn afsprong op zijn billen en verspeelde daarmee uiteindelijk zijn kansen op een medaille.

Vier jaar geleden slaagde hij er bij de WK in Stuttgart ook niet in zich te kwalificeren voor 'Peking'. Toen pakte Van Gelder zilver terwijl de eis nog goud was. Voor deelname aan de Spelen van 2012 volstond een medaille.

De Chinees Chen Yibing werd voor de vierde keer in zijn carrière tot wereldkampioen gekroond. Hij kwam tot een score van 15,800 en verwees zodoende de Braziliaan Arthur Nabarrete Zanetti naar de tweede plaats: 15,600. De Japanner Koji Yamamuro veroverde het brons. Van Gelder eindigde als vijfde, met een score van 14,666.

Voor de 28-jarige Brabander was het missen van het podium een enorme domper. Niet alleen had hij door de verruimde eisen meer kans zich te plaatsen voor de Spelen. Zicht op Londen had hij eigenlijk pas sinds ruim een week, nadat het sporttribunaal CAS zich had uitgesproken over een olympische ban van dopingzondaars. Volgens de IOC-regels was Van Gelder, net als een aantal andere sporters die een dopingstraf achter de rug hebben, niet welkom op de Spelen. Het CAS verwierp die regel omdat er sprake zou zijn van een onrechtmatige extra straf.

Van Gelder reageerde opgelucht op dat nieuws. Eerder had hij zich er al bij neergelegd dat een eventueel olympisch optreden moest wachten tot Rio de Janeiro 2016. Zaterdag liet hij de geboden kans lopen en resteert een jaar waarin voor hem enkel een Europese titel te verdienen is.

Voor Nederland komen zondag nog Jeffrey Wammes (7.00 uur Ned. tijd, sprong) en Epke Zonderland (9.10 uur, rek) in actie. Ook zij hebben de kans zich voor de Spelen te plaatsen. Voor beide allrounders - al is dat voor Zonderland lang geleden - bestaat er bovendien nog een mogelijkheid zich bij een kwalificatietoernooi in januari als meerkamper te plaatsen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011