Conte verdenkt Bolt (3)

20 oktober 2011

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

ROME (ANP/AFP) - Victor Conte, de oprichter van het omstreden dopinglab Balco, heeft donderdag in een interview met Gazzetta dello Sport opnieuw verdachtmakingen geuit richting Jamaicaanse atleten en Usain Bolt in het bijzonder. Ook stelt hij dat alle finalisten van de 100 meter bij de Olympische Spelen in 2000 doping gebruikten.

Conte werd in 2005 veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf. Hij kreeg bovendien voor een zelfde periode huisarrest en kwam 2 jaar onder juridisch toezicht te staan. Contes bedrijf leverde verboden prestatiebevorderende middelen, onder meer de zelf ontworpen anabole steroïde THG, aan tal van topatleten.

Nu, 7 jaar na de affaire Balco, denkt Conte dat nog steeds dat meer dan de helft van de topsporters aan de doping zit, zo liet hij in het interview optekenen. ,,Ik denk dat voor de Balco-affaire ongeveer 80 procent van de atleten steroïden gebruikten, nu zal dat cijfer denk ik op 65 procent staan'', zei hij.

Conte gaf verder aan dat het succes van de Jamaicaanse atleten in zijn ogen geen toeval is. ,,Bij het WK van 2001 vertelden atleten uit een Caribisch land, niet Jamaica in dit geval, hoe een arts hun team voorzag van testosteron, epo en andere steroïden'', aldus Conte. ,,Ik weet dat het klopt, want ik ging naar de arts toe en hij gaf me epo. Dezelfde informant vertelt me nu dat de Jamaicaanse atleten in de aanloop naar de Spelen van Peking in 2008 hetzelfde protocol hanteerden als ik deed bij Balco in 2001. Harde bewijzen heb ik niet, maar het enige dat je hoeft te doen is naar de resultaten kijken. Ik verdenk Bolt en andere Jamaicanen.''

In het interview beweert Conte verder dat alle finalisten van de finale op de 100 meter bij de Spelen zich schuldig maakten aan doping. Maurice Green won toen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2011