Gerrans geeft GreenEdge droomdebuut (3)

22 januari 2012

UCI WORLD TOUR

N i e u w bericht, meer informatie vanaf vierde alinea

ELDER PARK (ANP) - De Australische wielrenner Simon Gerrans heeft zijn ploeg GreenEdge een droomdebuut bezorgd in de UCI World Tour. Hij won zondag op eigen bodem de Tour Down Under, de eerste van de reeks elitekoersen in de wereld.

Gerrans had in het eindklassement dezelfde tijd als Alejandro Valverde (Movistar). De Spaanse winnaar van de koninginnenrit op zaterdag wist in de slotetappe van zondag geen bonusseconden te pakken en bleef tweede. De Portugees Tiago Machado eindigde als derde op 8 seconden. De jonge Raborenner Wilco Kelderman klasseerde zich als beste Nederlander op de 21e plaats.

De Duitser André Greipel zegevierde in de laatste en zesde etappe. Hij was de snelste in de massasprint van de 90 kilometer lange rit rond Adelaide. Greipel (Lotto) boekte al zijn derde dagsucces in de Tour Down Under. Hij hield Mark Renshaw, de Australische sprinttroef van Rabobank, achter zich en de Italiaanse veteraan Alessandro Petacchi. Kenny van Hummel (Vacansoleil) werde 12e.

,,De ploeg had de zware taak om Valverde te controleren. Hij is een gigant en we moesten zeer hard fietsen'', zei eindwinnaar Gerrans. ,,Het is ons mooi gelukt, ik ben dolgelukkig.''

Valverde kon leven met zijn tweede plaats. Hij was zaterdag al in de wolken met zijn overwinning op de top van Willunga Hill. Het was de mooist denkbare rentree na zijn dopingschorsing: ,,Ik kan het nauwelijks geloven. Dit is een zeer emotioneel moment voor mij. Ik wil deze overwinning opdragen aan alle mensen die er voor mij zijn geweest in de tijd dat ik niet kon fietsen.'

De Rabobankploeg kon geen indruk maken Down Under, als was ploegleider Frans Maassen tevreden over de tweede plaats van Renshaw in de slotetappe. ,,Mark heeft laten zien, dat hij een absolute aanwinst is. De jongen ligt uitstekend in de groep, is tactisch sterk en een leider voor het team in de massasprints. Daar gaan we nog een hoop lol aan beleven.”

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012