Valverde ritwinnaar in Parijs-Nice (3)

6 maart 2012

PARIJS-NICE

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LE LAC DE VASSIVIERE (ANP) - De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft dinsdag de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. Valverde versloeg in de sprint aan het meer van Vassivière de Australiër Simon Gerrans. De Brit Bradley Wiggins behield de leiderstrui.

Luis Leon Sanchez, de Spanjaard in dienst van Rabobank, kwam te vroeg op kop en werd vierde. Beste Nederlander was Lieuwe Westra: tiende. Hij staat nu zevende in het klassement op 22 seconden van Wiggins.

Roy Curvers maakte deel uit van een vluchtersgroep van drie man, die al na enkele kilometers ten aanval trokken. Het trio kreeg een maximale voorsprong van 4.30, maar na de eerste helling (op 25 kilometer van de finish) was de marge al geslonken tot 2 minuten. De Fransman Jimmy Engoulvent liet zijn metgezellen Curvers en de Deen Michael Morkov achter, maar ook hij werd op 6 kilometer voor de streep bijgehaald door het peloton.

Op de slotklim, een helling van de derde categorie, demarreerde Vacansoleilcoureur Sergej Lagoetin, maar de ploeggenoten van Valverde verhoogden het tempo dusdanig dat ook de Oezbeek werd opgeslokt. Daarna maakte Valverde het karwei af. De Spanjaard keerde in januari terug in het peloton nadat hij een schorsing, vanwege betrokkenheid bij de dopingzaak Operation Puerto, had uitgezeten. Sinds zijn rentree boekte de kopman van Movistar al vier zeges.

Volgens de begeleiders van Valverde is dat geen toeval. Teamdokter Jesus Hoyos vertelde dat de coureur in 2011 - ondanks zijn schorsing - liefst 48.000 kilometers heeft gefietst. ,,Hij is nooit gestopt en werkte extreem hard'', vertelde ploegleider Yvon Ledanois. ,,Hij was bij al onze trainingskampen aanwezig en was de sterkste van de ploeg.''

Rabobank boekte met Sanchez (4e) een klein succesje, maar zag ook dat kopman Bauke Mollema niet in goede vorm verkeert. De klimmer verloor op de laatste heuvel 40 seconden op Valverde. ,,Maar gelukkig is het nog vroeg in het seizoen'', hield ploegleider Adri van Houwelingen de moed erin. ,,Over hem maak ik me nu nog geen zorgen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012