Amerikanen Eaton en Gatlin schitteren op WK

10 maart 2012

WK INDOOR

ISTANBUL (ANP) - Ashton Eaton schonk het Turkse publiek zaterdag het tweede wereldrecord bij de WK indoor. De Amerikaan schitterde op de zevenkamp. Hij verbeterde zijn eigen wereldrecord met 77 punten tot 6645. De concurrentie keek in Istanbul lijdzaam toe. Sprinter Justin Gatlin, die een dopingverleden met zich meedraagt, veroverde even later goud op de 60 meter. Voor de Amerikaan zijn eerste grote prijs sinds hij vorig jaar na een lange dopingschorsing terugkeerde op het mondiale podium.

Eaton leverde in Turkije een indrukwekkende zevenkamp af. Bij het verspringen landde hij vrijdag na 8,16 meter, goed voor 1102 punten. Ook zijn 60 meter horden, waarmee hij de tweede dag aftrapte, mocht er met 7,68 seconden (ruim 1000 punten) zijn. ,,Toen ik hier begon, had ik al het idee dat er een wereldrecord inzat. Ik heb geen slecht onderdeel afgewerkt'', zei de 24-jarige meerkamper.

Voor Eaton ligt het doel verderop in het jaar. Hij wil bij de Spelen in Londen op de tienkamp de opvolger worden van zijn landgenoot en olympisch kampioen Bryan Clay, die in Istanbul ontbrak. ,,Dit is een mooie start van het seizoen. Ik ga me nu richten op de olympische trials, die in Amerika zwaar zijn'', keek de wereldrecordhouder al vooruit.

Justin Gatlin sloeg 9 jaar na zijn eerste mondiale indoortitel opnieuw toe. De inmiddels 30-jarige sprinter was jarenlang toonaangevend, met de olympische titel op de 100 meter in Athene (2004) en wereldtitels op de 100 en 200 meter in 2005. In 2006 liep hij tegen de lamp. Omdat de Amerikaan in zijn jonge jaren ook al eens was betrapt op doping, kreeg hij in eerste instantie een schorsing van 8 jaar opgelegd. Later werd die gehalveerd en sinds juli 2010 mag hij weer aan wedstrijden deelnemen.

Vorig jaar meldde Gatlin zich bij de WK in Daegu, waar hij in de halve finale van de 100 meter werd uitgeschakeld. Zaterdag was de Amerikaan veruit de rapste (6,46 seconden), voor de Jamaicaan Nesta Carter (6,54). ,,In 2003 werd ik in Birmingham wereldkampioen in dezelfde tijd. Het voelt goed om weer terug te zijn'', zei Gatlin.

Bij de vrouwen imponeerde hordespecialiste Sally Pearson. De Australische won goud op de 60 meter horden in een zeer snelle 7,73 seconden, slechts 0,05 seconde boven het wereldrecord van de Zweedse Susanna Kallur.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012