Meerkampers excelleren op WK indoor

11 maart 2012

WK INDOOR

ISTANBUL (ANP) - De wereldkampioenschappen indoor moesten het in het olympische jaar hebben van de meerkampers. Ashton Eaton en Natallia Dobrinska gaven het evenement in Istanbul twee mooie wereldrecords. Eaton brak de grens van 6600 punten op de zevenkamp (6645), Dobrinska ging als eerste indoor op de vijfkamp over de 5000 punten (5013). Het tekende het hoge niveau van de krachtpatsers in Turkije, waar veel toppers met het oog op de Spelen in Londen ontbraken.

Er waren in de driedaagse ook verrassingen, zoals de winst van de Keniaanse Hellen Obiri op de 3000 meter. Ze voorkwam de vijfde opeenvolgende wereldtitel indoor van de Ethiopische Meseret Defar, die genoegen moest nemen met zilver.

Ook de sprintzege van de Amerikaan Justin Gatlin, 9 jaar na zijn eerste mondiale indoortitel, viel op. Tussendoor kreeg de olympisch kampioen van Athene (2004) te maken met een 4-jarige schorsing wegens een tweede dopingvergrijp. ,,Ik ben terug'', zei hij zaterdag na zijn zege op de 60 meter in 6,46 seconden. Nummer 3 Dwain Chambers was de andere dopingzondaar die het podium beklom.

De Chinese oud-olympisch kampioen Xiang Liu was de grote favoriet voor de 60 meter horden, maar werd verrast door de Amerikaan Aries Merritt. Die profiteerde van een razendsnelle start. De Griek Dimitrios Chondrokoukis versloeg de Russische olympisch kampioen Andrei Silnov bij het hoogspringen. Beiden gingen over 2,33 meter, maar de serie van de Griek was beter.

Elena Isinbajeva meldde zich na 4 jaar ook weer terug op het hoogste podium. De loopbaan van de polsstokhoogspringster raakte na haar zege bij de Spelen van Peking aardig in het slop, maar zondag had ze aan gelukte sprongen over 4,70 en 4,80 voldoende voor haar vierde indoortitel. ,,Ik wachtte op deze zege zoals een vrouw wacht op de geboorte van een kind'', reageerde ze opgetogen op het succes. Ze liet de lat op 5,02 meter leggen, maar een wereldrecord zat er niet in.

Bernard Lagat bewees dat leeftijd voor hem geen factor is. De geboren Keniaan komt al jaren uit voor de Verenigde Staten en was zondag op 37-jarige leeftijd de beste op de 3000 meter. Het was zijn derde wereldtitel in de hal.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012