Giro zoekt opnieuw het noorden op

5 mei 2012

RONDE VAN ITALIË

HERNING (ANP) - Met een individuele tijdrit over 8,7 kilometer in en rond het Deense Herning begint zaterdag de 95e Ronde van Italië. Twee jaar nadat de Giro in Amsterdam startte, heeft de organisatie het nog noordelijker gezocht. Herning is de geboorteplaats van oud-renner en huidig ploegbaas (Saxo Bank) Bjarne Riis. Na drie etappes verhuist de Girokaravaan naar Verona waar het Italiaanse deel begint met een ploegentijdrit.

Het zwaartepunt ligt in de laatste week met vijf ritten in het hooggebergte. Daarvoor zijn er genoeg kansen voor sprinters met de Britse wereldkampioen Mark Cavendish als de te kloppen man. Tot de uitdagers behoort de Nederlander Theo Bos.

De Giro werd vorig jaar gewonnen door Alberto Contador, maar de Spanjaard moest ook die zege wegens een dopingovertreding in de Tour van het jaar ervoor inleveren. Daarop werd de Italiaan Michele Scarponi gekroond tot winnaar. Hij hoort opnieuw tot de kanshebbers, net als zijn landgenoot Ivan Basso, de Spanjaard Joaquim Rodriguez en de Tsjech Roman Kreuziger.

Behalve Contador, die nog geschorst is, ontbreken in de Giro grote ronderenners als Cadel Evans, Andy Schleck en Vincenzo Nibali.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012