'Raboploeg tolereerde doping' (3)

5 mei 2012

RIJSWIJK (ANP) - De Raboploeg heeft tot 2007 het gebruik van doping getolereerd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Volgens de krant was het gebruik van verboden middelen bij de Nederlandse wielerformatie de normaalste zaak van de wereld, zolang het maar gecontroleerd gebeurde.

De Volkskrant baseert zich op uitspraken van Stefan Matschiner, de spil in de Oostenrijkse dopingaffaire en voormalig manager van oud-wielrenner Bernhard Kohl. De Oostenrijkse renner werd in 2008 betrapt op het gebruik van cera en moest zijn bolletjestrui van de Tour van dat jaar inleveren.

Volgens Matschiner heeft Michael Boogerd en nog een andere Nederlandse renner zijn bloed laten opslaan bij de Weense bloedbank Humanplasma, waar diverse sporters bloedtransfusies ondergingen. In totaal drie (oud-)renners van de ploeg zouden er klant zijn geweest. De inmiddels gestopte Boogerd heeft altijd ontkend dat hij bij de bank in Wenen is geweest.

Zijn oud-ploegleider Theo de Rooij ontkent echter niet dat er in zijn tijd (1996-2007) als ploegleider gebruikt werd door renners van de Raboploeg. ,,Als het is gebeurd, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest'', zegt De Rooij in de Volkskrant.

De Rooij zegt dat hij renners tot de orde heeft moeten roepen omdat zij op eigen houtje medische begeleiding wilden organiseren. ,,Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder disciplinair gestraft." Onder de leiding van De Rooij werd de Deen Rasmussen in 2007 als geletruidrager uit de Ronde van Frankrijk gehaald, omdat hij had gelogen over zijn zogenaamde whereabouts.

Volgens De Rooij nam de ploeg geen onverantwoorde risico's. ,,Maar ook als het gaat om medische begeleiding, zul je de randjes moeten opzoeken. Voor mij heeft altijd voorop gestaan: de gezondheid en welbevinden van de renner op korte en lange termijn."

De Rooij zegt dat hij de verantwoording altijd bij de renner zelf heeft gelegd. Maar hij onderstreept dat de ploeg nooit doping heeft aangemoedigd of heeft betaald. Doping was officieel ook niet toegestaan bij Rabobank.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012