Phinney en Cavendish juichen in Giro

6 mei 2012

RONDE VAN ITALIE

HERNING (ANP) - Op Deense bodem was Engels de voertaal op het podium in het openingsweekeinde van de Ronde van Italië. De Britse wereldkampioen Mark Cavendish sprintte zondag in de tweede etappe zoals verwacht naar de ritzege nadat de Amerikaan Taylor Phinney zaterdag de openingsrit, een individuele tijdrit, had gewonnen.

Cavendish bleef in Herning na 206 kilometer de Australiër Matthew Goss en de Fransman Geoffrey Soupe voor. De sprint eindigde voor Rabotroef Theo Bos in de hekken. In de laatste bocht raakte de Nederlander het achterwiel van zijn Australische ploeggenoot Mark Renshaw waarna hij zijn evenwicht verloor. Phinney had in de slotfase materiaalpech maar werd door zijn ploeggenoten van BMC teruggebracht in het peloton. Ook in de derde en laatste etappe in Denemarken draagt de pas 21-jarige Amerikaan maandag de roze leiderstrui.

Bos, die eerder in de rit ook al ten val was gekomen, leek in goede positie om de strijd aan te gaan met Cavendish. Behalve Renshaw, die uiteindelijk zesde werd, hadden ook Tom Leezer en Graeme Brown zich om de oud-baankampioen bekommerd.

,,Het is zwaar klote," was de reactie van ploegleider Jan Boven op de website van de bankploeg. ,,We zaten goed van voren, tot die laatste bocht. Mark probeerde het vervolgens wel, maar als je een sprint gangmaakt en vervolgens zelf moet afmaken, is dat eigenlijk een onmogelijke opdracht.''

Cavendish had uiteraard minder te klagen: ,,We zijn als ploeg goed bij elkaar gebleven in de hectische slotfase. Geraint (Thomas) bracht me perfect in stelling.''

Phinney was zaterdag in een tijdrit over 8,7 kilometer in en rond Herning 9 seconden sneller dan de Brit Thomas. De Zweed Gustav Erik Larsson van Vacansoleil-DCM werd vijfde. Beste Nederlander was Stef Clement: 12e.

Voor Phinney was het zijn tweede profzege ooit. Vorig jaar schreef hij in Amersfoort de proloog van de Eneco Tour op zijn naam. ,,Het is een droom die uitkomt, om het roze tricot in de Giro te dragen'', reageerde Phinney dolgelukkig. ,,In gedachten was ik al maanden bezig met deze etappe. Iedereen zei dat ik een favoriet voor de overwinning was, maar het is niet gemakkelijk om die hoge verwachtingen ook waar te maken.''

De grootste verliezer van de dag was de Italiaanse titelverdediger Michele Scarponi. De coureur, die door de diskwalificatie van dopingzondaar Alberto Contador de Giro-zege 2011 kreeg overhandigd, verloor 1 minuut en 6 seconden op Phinney.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012