Phinney wint openingsrit Ronde van Italië (3)

5 mei 2012

RONDE VAN ITALIE

N i e u w bericht, meer informatie

HERNING (ANP) - De Amerikaan Taylor Phinney heeft zaterdag de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De coureur van BMC noteerde in de korte tijdrit in de Deense plaats Herning een tijd van 10 minuten en 26 seconden en bleef daarmee de Brit Geraint Thomas 9 seconden voor. Het traject in Herning, de geboorteplaats van de Deense oud-wielrenner Bjarne Riis, was 8,7 kilometer lang.

Stef Clement werd de beste Nederlander. De tijdritspecialist van de Rabobankploeg klokte een tijd van 10.54 en vond zijn naam terug op de 12e plaats. De andere Nederlandse ploeg, Vacansoleil, had een coureur bij de beste vijf. De Zweed Erik Gustav Larsson werd vijfde, met een tijd van 10.48.

Voor Phinney was het zijn tweede profzege ooit. Vorig jaar schreef hij in Amersfoort de proloog van de Eneco Tour op zijn naam. De 21-jarige Amerikaan kroonde zich in 2007 tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en herhaalde die prestatie 3 jaar later bij de beloften. In de openingsetappe van de Giro onderstreepte hij wederom zijn klasse in de race tegen de klok.

,,Het is een droom die uitkomt, om het roze tricot in de Giro te dragen'', reageerde Phinney dolgelukkig. ,,In gedachten was ik al maanden bezig met deze etappe. Iedereen zei dat ik een favoriet voor de overwinning was, maar het is niet gemakkelijk om die hoge verwachtingen ook waar te maken. Met deze zege heb ik één van mijn belangrijke doelen voor dit seizoen al volbracht.''

De grootste verliezer van de dag was de Italiaanse titelverdediger Michele Scarponi. De coureur, die door de diskwalificatie van dopingzondaar Alberto Contador de Giro-zege 2011 kreeg overhandigd, verloor 1 minuut en 6 seconden op Phinney. Daarmee was hij 27 tellen langzamer dan concurrent Ivan Basso en 30 tellen trager dan Roman Kreuziger. ,,Ik ben hier absoluut niet tevreden mee'', zei Scarponi. ,,Gelukkig zijn we pas aan de start. Er is nog voldoende tijd om die marge goed te maken.''

De Ronde van Italië gaat zondag verder met een etappe over 206 kilometer, met start en aankomst wederom in Herning. Ook de derde rit vindt in Denemarken plaats, waarna het peloton richting Italië vliegt.

De Giro eindigt op zondag 27 mei, met een individuele tijdrit in Milaan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012