De dopingbom van Rouen

5 juli 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

ROUEN (ANP) - De man die het tourpeloton doorgaans liefkozend met ‘Big George’ aanspreekt, leek donderdagmiddag zomaar 20 centimeter korter. Het was voor de start van de vijfde etappe een gedrang vanjewelste bij de teambus van BMC, en deze keer niet vanwege kopman Cadel Evans. Nee, alle aandacht betrof nu George Hincapie, een van de vier renners in de Ronde van Frankrijk die een half jaar schorsing wegens dopinggebruik boven het hoofd hangt. Met dien verstande dat de straf, die opgelegd zou worden door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, pas zou ingaan na dit seizoen.

Het was een serieuze bom die vanmorgen ontplofte in de tourkaravaan, na de publicaties donderdagmorgen in drie vooraanstaande kranten, waaronder De Telegraaf. Alle maakten melding van een geheime deal die USADA zou hebben gesloten met Hincapie (BMC), Dave Zabriskie, Christian Vande Velde (beiden Garmin), Levi Leipheimer (Omega Pharma) en Garmins teambaas Jonathan Vaughters. Het vijftal schijnt in het onderzoek naar de dopingpraktijken van Lance Armstrong en Johan Bruyneel bekentenissen over zijn periode in de ploeg van Armstrong te hebben afgelegd. In ruil daarvoor zouden hun namen anoniem blijven tot het moment waarop de schorsing zou moeten ingaan (eind september).

In alle betrokken kampen lagen de officiële verklaringen al gedrukt klaar. En als de ‘verdachten’ voor de camera of microfoon verschenen, debiteerden ze toelichtingen die naadloos pasten op de papieren uitleg. Hincapie, met zijn ogen verborgen achter een donkere zonnebril, wist van niks. Leipheimer herhaalde tien keer achter elkaar dat hij ‘no comment’ had (geen commentaar), terwijl Vaughters benadrukte dat vorige maand de Giro op een schone manier was gewonnen door een van zijn coureurs. Schorsing? ,,Daar is niets van waar'', verzekerde de manager.

De zoveelste dopingaffaire op het toneel van ’s werelds grootste wielerwedstrijd was wel een feit. Het drukte zeker de stemming op de kade langs de Seine in Rouen waar de internationale media als een zwerm bijen neerstreek bij de bussen van BMC, Omega Pharma en Garmin. Zodra een deur open ging, vloog de meute erop af, om zich ogenblikkelijk te verplaatsen wanneer elders beweging werd gesignaleerd. Maar geen reporter kreeg die ene wereldschokkende quote uit het opgejaagde wild.

Oud-renner Adri van der Poel bekeek de taferelen hoofdschuddend. ,,Weet je voor wie dit soort dingen het ergste is? Voor al die ploegen die zich hier te barsten werken om een goede Tour te rijden. Alle aandacht gaat weer uit naar de miserie en dat betreur ik.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012