Opoffering Wiggins betaalt zich uit

9 juli 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

BESANCON (ANP) - De zege die Bradley Wiggins maandag boekte in de eerste lange tijdrit in de Ronde van Frankrijk, kwam niet uit de lucht vallen. Het waren vooral de verschillen met de andere coureurs die verbaasden. Cadel Evans, normaal gesproken de enige renner die de Brit van de eindzege kan afhouden, volgt in het klassement al op bijna 2 minuten. De Australiër kan alleen nog hopen op een zwakke dag van Wiggins in de bergen.

Op het 41,5 kilometer lange en lastige parcours bleef ploeg- en landgenoot Chris Froome nog het dichtst in de buurt van zijn kopman. De ritwinnaar van zaterdag gaf 35 tellen toe. De pure specialist Fabian Cancellara werd op een kleine minuut derde. Evans sloot af als zesde, op 1.43 van de 32-jarige Brit die vorig jaar met een gebroken sleutelbeen de Tour voortijdig verliet.

Wiggins, een passionele fan van de Ronde van Frankrijk, putte wellicht nog extra inspiratie uit die droeve aftocht. De vroeger nogal flamboyante renner - de verhalen over zijn drankgebruik zijn legio - leefde als een monnik om zich voor te bereiden op een seizoen waarin naast de Tour de Spelen in zijn eigen Londen een ander hoogtepunt moeten worden.

Aan al die opofferingen herinnerde ploegleider Sean Yates zijn renner maandag in de laatste kilometers van zijn indrukwekkende race. ,,Hij riep: denk aan al het werk dat je hebt geleverd. Denk aan de verjaardagen van je kinderen die je hebt gemist omdat je weer op trainingsstage was'', vertelde Wiggins, goedgemutst nadat hij zondag nog fel was uitgevallen toen journalisten hem vroegen naar anoniem geposte dopingsuggesties op Twitter.

,,De dagen hiervoor zijn erg zwaar geweest'', vertelde hij. ,,Je hoopt dat je een beetje hersteld bent. Maar vanaf het moment dat ik ging infietsen, voelde het goed. Het ging me er vooral om afstand te nemen in het klassement; de ritzege voelt als een bonus.''

Wiggins begint woensdag na de rustdag met een prettige voorsprong op Evans aan de eerste alpenrit. Met de wetenschap ook dat Team Sky in de Vogezen al indruk maakte bergop. Froome, vorig jaar in de Vuelta al een openbaring, staat inmiddels derde in het klassement. ,,Er kan nog van alles gebeuren: een slechte dag, een val'', bleef Wiggins voorzichtig. Ook Servais Knaven, een van de ploegleiders, weet dat de Tour pas op de helft is. ,,Maar iedereen in de ploeg geloofde er al 100 procent in. Na vandaag is dat misschien wel 110 procent.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012