Bolt prolongeert olympische titel 100 meter (2)

5 augustus 2012

OLYMPISCHE SPELEN

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

LONDEN (ANP) - De Jamaicaanse atleet Usain Bolt heeft zondagavond zijn olympische titel op de 100 meter geprolongeerd. De 25-jarige wereldrecordhouder zegevierde in het Olympisch Stadion van Londen in 9,63 seconden, een nieuw olympisch record. Landgenoot Yohan Blake eindigde als tweede in 9,75, het brons ging naar de Amerikaan Justin Gatlin (9,79).

De Nederlander Churandy Martina werd zesde in 9,94. Daarmee bleef de 28-jarige sprinter 0,03 seconde boven zijn tijd uit de halve finales, toen Martina met 9,91 zijn Nederlands record verbeterde. De geboren Antilliaan, die sinds 2010 voor Nederland uitkomt, eindigde 4 jaar geleden in de olympische finale van Peking als vierde in 9,93.

Bolt schreef in het volgepakte Olympisch Stadion van Londen atletiekhistorie, door als eerste sprinter in twee opeenvolgende Olympische Spelen winnend over de streep te komen op het koningsnummer. De Amerikaan Carl Lewis wist in 1988 zijn titel op de 100 meter eveneens te prolongeren, maar hij kreeg tijdens de Spelen van Seoul pas het goud nadat zijn Canadese rivaal Ben Johnson wegens doping uit de uitslag was geschrapt.

Bolt, die vorig jaar door een valse start in de finale zijn wereldtitel op het koningsnummer had moeten afstaan aan Blake, was in de finale oppermachtig. De favortiet snelde met de van hem bekende grote passen weg bij de concurrentie en bleef met 9,63 seconden slechts 0,05 boven het wereldrecord dat hij in 2009 had neergezet.

De 'snelste man ter wereld' pakte in het Olympisch Stadion van Londen de vierde gouden medaille uit zijn rijke carrière. Bolt had 4 jaar geleden in Peking ook de olympische titels op de 200 en 4x100 meter veroverd. Die titels hoopt hij in Londen te prolongeren. Landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce verdedigde zaterdagavond al met succes haar olympische titel op de 100 meter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012