Usada neemt Armstrong tourtitels af (2)

24 augustus 2012

N i e u w bericht, meer informatie

COLORADO SPRINGS (ANP) - Het Amerikaans antidopingbureau Usada heeft Lance Armstrong vrijdag formeel zijn zeven tourtitels afgenomen en hem voor het leven geschorst. De oud-wielrenner wilde zich niet verdedigen in de dopingaanklacht die er tegen hem lag. Volgens de Usada-regels staat dat gelijk met een schuldbekentenis.

Herman Ram, de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zei desgevraagd al dat Usada het recht heeft de internationale prestaties van Armstrong nietig te verklaren. De Amerikaanse dopingbestrijders verklaarden in Colorado Springs dat, conform ook de code van het mondiale platform WADA, te doen met terugwerkende kracht tot 1 augustus 1998.

Het betekent dat de naam van Armstrong uit de uitslagen van de afgelopen 14 jaar zal worden geschrapt. Armstrong krijgt de straf voor zijn betrokkenheid bij het 'dopingregime' dat volgens een aantal getuigen gold bij zijn toenmalige wielerploeg US Postal, de USPS Conspiracy volgens het etiket dat Usada op deze samenzwering tegen de schone wielersport plakte.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012