Landis betaalt voorgelogen donateurs terug (2)

25 augustus 2012

N i e u w bericht, meer informatie

SAN DIEGO (ANP) - De Amerikaanse oud-wielrenner Floyd Landis gaat zijn supporters die hem geld hebben gedoneerd terugbetalen. Dat beloofde de 36-jarige Landis vrijdag voor de rechtbank van San Diego. Landis had ruim 380.000 euro gekregen voor zijn Floyd Fairness Fund, dat hij had opgericht om de verdediging van zijn dopingzaak te betalen. De Amerikaan gaf later echter toe dat hij toch verboden middelen had gebruikt.

Landis won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar moest zijn zege inleveren na een positieve dopingtest. Na jaren van ontkennen en procederen bekende hij in 2010 plotseling dat hij tijdens zijn wielercarrière toch regelmatig verboden prestatiebevorderende middelen had gebruikt. Landis uitte toen ook zware beschuldigingen aan het adres van oud-ploeggenoot Lance Armstrong, die vrijdag levenslang werd geschorst en zijn zeven tourzeges kwijtraakte.

,,Hij heeft gelogen tegen duizenden mensen en honderdduizenden dollars opgehaald door een verhaal te vertellen dat niet waar bleek te zijn'', aldus de Amerikaanse justitie. Landis kreeg van 1765 supporters in totaal iets meer dan 382.000 euro. De Amerikaan had daarvoor onder meer grote bijeenkomsten belegd, sponsorritjes georganiseerd en een boek uitgebracht.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012