'Armstrong was op de hoogte van de controles' (2)

25 augustus 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

PARIJS (ANP/AFP) - Lance Amstrong was tijdens zijn actieve loopbaan op de hoogte van alle geplande dopingcontroles. Dat heeft de Fransman Michel Rieu, wetenschappelijk raadgever van het Franse antidopingagentschap AFLD, zaterdag in de Franse krant Le Monde gezegd.

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada ontnam Armstrong vrijdag zijn zeven tourtitels nadat hij de strijd tegen de dopingbeschuldigingen opgaf. De Amerikaanse renner werd nooit betrapt op doping. Volgens Rieu is hier wel een verklaring voor. ,,De controleurs ondervonden heel wat moeilijkheden om onaangekondigde controles uit te voeren. Armstrong werd steeds op voorhand op de hoogte gebracht, waardoor hij steeds nog twintig minuten had om de sporen uit te wissen. Hij kon bijvoorbeeld zijn bloed verdunnen. We stonden machteloos tegenover deze manier van werken''.

Om de dopingcontroles te manipuleren, zou Armstrong volgens Rieu een beroep gedaan hebben op een netwerk van medewerkers. ,,Armstrong liet zich omringen door wetenschappers. Ook op het logistieke vlak had hij hulp. Het gerucht doet de ronde dat hij met zijn privévliegtuig bloed uit de Verenigde Staten liet overvliegen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012