UCI bezorgd over uitblijven rapport-Armstrong (3)

27 september 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

AIGLE (ANP) - De internationale wielrenunie UCI heeft donderdag zijn zorgen geuit over het uitblijven van het rapport over Lance Armstrong. De UCI wacht al weken op het uitgebreide vonnis van het Amerikaanse antidopingbureau Usada, met de motivatie voor de levenslange schorsing van de zevenvoudig tourwinnaar. ,,De UCI heeft geen reden om te veronderstellen dat dit rapport niet bestaat, maar dat Usada er maar niet in slaagt dat naar buiten te brengen, baart ons nu zorgen'', liet UCI-voorzitter Pat McQuaid donderdag in een verklaring weten.

De Usada meldde eerder op de dag dat het langverwachte rapport uiterlijk 15 oktober op het bureau van McQuaid in Zwitserland ligt. ,,Usada is bezig met de schriftelijke afronding'', zei een woordvoerder van het bureau. In een boze reactie op de geuite zorgen van de UCI zei het Usada: ,,De UCI probeert hiermee de kern van onze zaak te ondermijnen en in twijfel te trekken''.

Het Amerikaanse antidopingbureau besloot Armstrong op 24 augustus voor het leven te schorsen en met terugwerkende kracht al zijn resultaten sinds 1998 te schrappen. De oud-wielrenner had enkele uren eerder naar buiten gebracht zijn strijd tegen de dopingjagers te stoppen. ,,Het is nu een maand geleden dat Usada de strafmaat heeft bepaald'', constateert McQuaid. ,,We dachten dat Usada beter voorbereid zou zijn.''

De UCI stelt dat Usada de afgelopen weken, die in het teken stonden van de Olympische Spelen en het WK wielrennen, beter had kunnen benutten om hun zaak goed voor te bereiden. Nu werd het nieuws gedomineerd door de zaak-Armstrong en het wachten op de feiten. De wielrenunie noemt het daarnaast ,,ongebruikelijk'' als het Usada nu nog bewijzen aan het verzamelen zou zijn tegen iemand die al schuldig is bevonden, zoals her en der wordt gesuggereerd.

De UCI en het internationale antidopingbureau WADA kunnen in beroep gaan tegen de beslissing van Usada. Armstrong heeft die mogelijkheid ook, maar hij zette vorige maand een punt achter de juridische strijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012