Landis moet beschuldigingen terugnemen (2)

3 oktober 2012

N i e u w bericht, meer informatie

VEVEY (ANP) - Een rechtbank in Zwitserland heeft bepaald dat de Amerikaanse oud-wielrenner Floyd Landis tal van verdachtmakingen tegen de UCI moet terugnemen. Dat maakte de internationale wielrenunie woensdag bekend.

Voorzitter Pat McQuaid en diens voorganger Hein Verbruggen hadden Landis voor de rechter gedaagd. Hij had onder meer beweerd dat de UCI de afgelopen 20 jaar bepaalde renners, onder wie Lance Armstrong, heeft beschermd door positieve dopingtests stil te houden. Daar zouden McQuaid en Verbruggen hoogstpersoonlijk aan hebben bijgedragen.

Landis moet beiden ruim 8000 euro betalen en de uitspraak van de rechter op eigen kosten laten publiceren in een aantal media, waaronder de Volkskrant.

Landis had in tal van vraaggesprekken beschuldigingen geuit. Zo stelde hij dat McQuaid en Verbruggen dopingzaken onder de mat hadden geveegd, daar geld voor hadden ontvangen, onder anderen van Armstrong, en in bepaalde zaken te hebben gemanipuleerd. Voor beide bestuurders gebruikte hij termen als terroristen, clowns, leugenaars en hij vergeleek hun gedrag met dat van het voormalige Libische staatshoofd Muammar Kaddafi.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012