Roemenië klimt met zevenmijlslaarzen uit dal

14 oktober 2012

ROEMENIË - NEDERLAND

BOEKAREST (ANP) - In een onverwacht luxe uitgangspositie begint de opgeleefde nationale voetbalploeg van Roemenië dinsdag voor eigen publiek aan de kraker tegen het Nederlands elftal. De formatie van bondscoach Victor Piturca promoveerde de afgelopen 2 maanden en drie duels tot belangrijkste uitdager van Oranje in de strijd om een rechtstreeks ticket voor het WK in Brazilië in 2014. Dat smaakt voorzichtig naar meer.

,,Als je bij Turkije kan winnen, dan heb je voor eigen publiek tegen Nederland ook een kans’’, jubelde Piturca vrijdag na de verrassende zege van zijn ploeg (1-0) in het Sükrü-Saracoglu-stadion van Fenerbahce. De bondscoach zag zijn ploeg de voorbije maanden met zevenmijlslaarzen richting het podium klauteren waarop het tot ruim 10 jaar geleden met enige regelmaat schitterde. Van 1990 tot 2000 waren de Roemenen op vijf van de zes eindronden van de partij, met als hoogtepunten de kwartfinales van het WK van 1994 en EURO 2000. Ze ontbraken echter op vijf van de zes laatste toernooien.

Piturca hoopte aanvankelijk dat zijn ploeg Turkije partij kon bieden in de race om de tweede eindklassering, die recht geeft op deelname aan de play-offs voor het WK. Na zeges op Estland, Andorra en Turkije gluurt hij voorzichtig naar boven. Roemenië heeft in drie duels ook al 6 punten afstand genomen van Turkije. Het verschil met het Nederlands elftal bedraagt slechts een schamel doelpuntje.

Hoop maakt langzaam plaats voor vertrouwen bij de fanatieke Roemeense voetbalfans. Met ruim 55.000 man sterk komen ze dinsdag naar de National Arena van Boekarest om te kijken of hun ploeg kan profiteren van de afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben en Wesley Sneijder.

De 56-jarige Piturca is realistisch genoeg om te beseffen dat de problemen in het Roemeense voetbal nog niet zijn opgelost. De strijd met corrupte arbiters , spelers en bestuurders is nog niet gewonnen. Positief is wel dat topclubs als Steaua Boekarest en CFR Cluj steeds vaker talenten uit eigen land een kans geven. Georghe Hagi, voormalig supervedette, is een voetbalschool gestart die waarschijnlijk gaat samenwerken met Ajax.

Cristian Chivu, oud-speler van de Amsterdamse club, stelt zich niet meer beschikbaar voor de nationale voetbalploeg. Good old Adrian Mutu (33) vierde in de slotfase van het duel met Turkije als invaller zijn rentree. De spits, geschorst wegens ongeoorloofd gebruik van coke en doping, heeft de data van het WK van 2014 met rode stift op zijn kalender omcirkeld. ,,Ik reken op een mooi afscheid’’, waarschuwde hij Oranje.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012