Van Gerwen wint World Grand Prix (3)

14 oktober 2012

N i e u w bericht, meer informatie

DUBLIN (ANP) - Michael van Gerwen heeft zondagavond in Dublin na een sensationele inhaalrace de 15e editie van de World Grand Prix op zijn naam gebracht. De 23-jarige Brabantse darter versloeg de geroutineerde Engelsman Mervyn King in de finale met 6-4. Dat betekende de grootste zege uit zijn carrière. Die was bovendien goed voor een hoofdprijs van 100.000 pond, bijna 125.000 euro. De verliezer ging met bijna 50 mille naar huis, ook voor Britse begrippen een heel aardig jaarsalaris.

Van Gerwen was pas de derde Nederlander die de eindstrijd haalde van de dit bijzondere toernooi, waarin de spelers moeten beginnen én eindigden met een dubbel. Roland Scholten en Raymond van Barneveld (2x) gingen hem voor. Geen van beiden stapte met de bokaal van het podium. Het talent uit Boxtel, die internationaal de aandacht op zich vestigde toen hij net 17 was, deed dat wel. En hoe. Hij kwam tegen King met 1-4 achter en won vervolgens vijf sets op rij.

,,De mooiste dag van mijn leven'', was Van Gerwens eerste reactie. ,,Dit voelt zo goed. Mervyn gooide geweldig in het begin, terwijl ik me niet kon concentreren. Maar ik ben niet iemand die gauw opgeeft. Hij gaf me wat kansen en begon ik ook eindelijk legs uit te gooien. Ik ben hier zo blij mee.''

'Mighty Mike' is de eerste niet-Engelsman die het evenement wint. De fameuze Phil Taylor is uiteraard met tien eindzeges verreweg de succesvolste. De eerste van Van Gerwen is wellicht de meest bijzondere. Hij begon in tegenstelling tot de voorgaande dagen slecht, liet magere scores omroepen en kwam snel met 0-3 achter. Toen hij in de vijfde set zes pijlen op de dubbel miste en King wel raak gooide voor een voorsprong van 4-1 in plaats van 3-2, gaf geen bookmaker nog een cent voor de kansen van de jonge finalist.

De tegenvaller werkte voor Van Gerwen als doping. Hij leek plotseling bevrijd van de druk en stuurde de darts ineens bijna achteloos naar de gewenste plek. The King kreeg het er Spaans benauwd van. Hij keek lijdzaam toe hoe de Nederlander de zevende set met 3-0 won dankzij een 131-finish, in een moeite door de 4-4 liet aantekenen en daarna van geen wijken meer wilde weten. Ook niet toen de 46-jarige favoriet uit Ipswich in de cruciale negende set de eigen aanhang even vertrouwen gaf in een goede afloop.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012