Rabobank stopt met sponsoring wielerploegen (3)

19 oktober 2012

RABOBANK

N i e u w bericht, meer informatie

UTRECHT (ANP) - Rabobank stopt per 31 december met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel mannen als vrouwen. Dat maakte de bank vrijdag bekend.

Rabobank is tot dit besluit gekomen na verschijning van het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit Usada. Dit rapport spreekt volgens de bank boekdelen. Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur: ,,Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren.”

De Rabobank begon in 1996 met de sponsoring van de profploeg. Maar het concern heeft altijd duidelijk gemaakt dat doping niet zou worden getolereerd. In het rapport van Usada kwam ook aan het licht dat ook bij de Raboploeg sprake is geweest van doping. Dat heeft de Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer, een van de getuigen, onder ede verklaard.

,,Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en een groot deel van die Nederlanders is klant van de Rabobank. Maar ons besluit staat vast: we trekken ons terug uit de professionele wielersport. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft'', aldus Bruggink. De bank blijft wel verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden.

De Raboploeg kwam de afgelopen dagen ook steeds meer onder druk te staan. Donderdag werd bekend dat de Spaanse wielrenner Carlos Barredo zich bij de internationale wielrenunie UCI moet verantwoorden voor afwijkende bloedwaarden. Hij stond al op non-actief. De bond had eerder ook al vragen voor Luis Leon Sanchez, de andere Spanjaard in Nederlandse dienst.

Na een opnieuw teleurstellende Ronde van Frankrijk rommelde het al bij de ploeg. Het team nam afscheid van technisch directeur Erik Breukink en ploegleider Adri van Houwelingen. Directeur Harald Knebel stelden duidelijk eisen aan de renners, die aansluiting moesten vinden bij de wereldtop.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012