Rabobank weg als sponsor profwielrenners

19 oktober 2012

RABOBANK

S a m e n v a t t i n g

UTRECHT (ANP) - De Rabobank stopt eind dit jaar als sponsor van de professionele wielerploegen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Rabobank is tot dit besluit gekomen na de publicatie van het rapport van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada over Lance Armstrong en zijn voormalige ploeg US Postal. Dit rapport spreekt volgens de bank boekdelen. ,,De internationale wielerwereld, inclusief al haar instituties, is behoorlijk verziekt'', stelde financieel directeur Bert Bruggink van de bank.

,,Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn zal veranderen.”

De Rabobank begon in 1996 met de sponsoring van de profploeg. Maar het concern heeft altijd duidelijk gemaakt dat doping niet zou worden getolereerd. In het rapport van Usada kwam echter aan het licht dat ook bij de Raboploeg sprake is geweest van doping.

,,Wielrennen is een prachtige sport waaraan miljoenen Nederlanders plezier beleven en ook een groot deel van de klanten van de Rabobank. Maar ons besluit staat vast: we trekken ons terug uit de professionele wielersport. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft'', aldus Bruggink. De bank blijft wel verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden.

De profploeg kan komend seizoen wel aan de start verschijnen maar dan zonder naam op het shirt. Een speciale stichting ontfermt zich over de ploeg. Wel krijgt de zogenoemde 'white label ploeg' opdracht zo snel mogelijk op eigen benen te staan. De continentals en crossers worden ondergebracht bij de KNWU.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels sprak van een vreselijke klap, maar begrijpt het wel. ,,Het is vreselijk dat een sponsor als Rabobank, die zo lang zo loyaal aan de sport verbonden is, heeft besloten om te stoppen. Maar zij kwamen als sponsor vrijwel constant in het verdachtenbankje te zitten en dat wil je natuurlijk niet.''

Voor olympisch en wereldkampioene Marianne Vos en haar ploeg blijft Rabobank zich tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro inzetten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012