Donderslagen bij start en finish van Rabobank

19 oktober 2012

RABOBANK

RIJSWIJK (ANP) - Als een donderslag bij heldere hemel werd Rabobank in 1995 gepresenteerd als de nieuwe hoofdsponsor van de wielerploeg die onder leiding stond van Jan Raas. 17 jaar later is de klap nog groter door de aankondiging van de bank achter de sponsoring een punt te zetten. Een abrupt einde van een samenwerking die als een van de grootste, zo niet de grootste sportsponsoringprojecten van Nederland kan worden beschouwd.

In die periode is gestalte gegeven aan een veelomvattend Wielerplan, waarin naast het profwielrennen ook aandacht en geld werd gestoken in jeugdfietsen en andere takken (breedtesport, vrouwenwielrennen, veldrijden en mountainbiken). Maar hét uithangbord was het team van beroepsrenners dat al snel tot de betere ploegen van de wereld behoorde. De eerste blikvangers waren Rolf Sörensen en Michael Boogerd, die beiden in het eerste seizoen (1996) een ritzege behaalden in de Tour de France. Het was het begin van een reeks aansprekende prijzen op verschillende fronten, al kwam de droom - het winnen van de Tour - nooit uit.

Daar zinspeelde Rabobank al in 2001 nadrukkelijk op, door de Amerikaanse ronderenner Levi Leipheimer aan te trekken. Hij bleek de verwachtingen nooit waar te kunnen maken. Ondertussen werd manager Raas het slachtoffer van de tegenvallende prestaties in die fase: hij moest eind 2003 het veld ruimen en werd opgevolgd door ploegleider Theo de Rooij, die op zijn beurt Erik Breukink aan de technische staf toevoegde.

Het jaarlijkse budget steeg verder, er arriveerden andere buitenlandse namen (de Rus Denis Mensjov, de Spanjaard Oscar Freire, de Deen Michael Rasmussen) en tegelijkertijd hoopte de leiding langzamerhand te profiteren van de eigen opleidingsploeg die elk seizoen een handvol Nederlandse talenten opleverde. Met name van Thomas Dekker en Robert Gesink werd veel verwacht. Dekker werd in december 2007 betrapt op dopinggebruik, een feit dat veel later naar buiten kwam.

In 2007 leek de eindzege in de Tour binnen handbereik, toen de Deen Rasmussen na de laatste bergrit de gele trui stevig om de schouders had. In het zicht van Parijs ontsloeg De Rooij hem echter op staande voet wegens het liegen over verblijfplaatsen tijdens de training. Die beslissing kostte De Rooij de kop; zijn uiteindelijke opvolger Harold Knebel (aangetreden in maart 2008) moest het team weer op orde brengen. De wijzigingen die hij onlangs doorvoerde (afscheid van ploegleider Van Houwelingen en technisch directeur Breukink) bleken de laatste wapenfeiten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012