Rabobank stapt uit 'verziekte sport'

19 oktober 2012

RABOBANK

G e a c t u a l i s e e r d e samenvatting

UTRECHT (ANP) - De maat was meer dan vol, zei financieel directeur Bert Bruggink. De Rabobank maakte vrijdag bekend na 17 jaar te stoppen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg. Het rapport van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada over Lance Armstrong deed het bestuur van de bank na een week bedenktijd alsnog ingrijpen. De profploeg maakt een doorstart, voorlopig met sponsorloze shirts.

Directeur Harold Knebel begeleidt de overgang naar een overkoepelende stichting, waaronder de activiteiten van de wielerploeg in een bv worden ondergebracht. Het komende jaar zal de bank aan al zijn verplichtingen voldoen; de meeste contracten van renners en personeel lopen tot eind 2013. De vrouwenploeg wordt in zekere mate financieel ondersteund tot de Spelen van 2016, maar ook Marianne Vos zal niet meer de naam van de bank op haar shirt dragen. Dat geldt wel voor de beloften en veldrijders, die bij de KNWU worden ondergebracht. Rabobank hecht waarde aan het werken aan de basis en blijft ook hoofdsponsor van de wielerbond.

Zeventien jaar deelde de bank lief en leed met de gelijknamige wielerploeg. Daar waren moeilijke periodes tussen, met de affaire rond Michael Rasmussen als dieptepunt. De Deen werd als geletruidrager in de Tour van 2007 ontslagen omdat hij gelogen had over zijn verblijfplaatsen. Het leidde tot een reorganisatie waarbij bankier Knebel aan het hoofd van de wielerploegen kwam. Successen waren er met de Rus Denis Mentsjov, die twee keer de Ronde van Spanje en één keer de Ronde van Italië won, met de Spanjaard Oscar Freire en eerder ook met Michael Boogerd en Erik Dekker, de boegbeelden uit de eerste jaren van de ploeg.

Dat de opeenvolging van dopingaffaires de sport geen goed deed wist iedereen. Lang geloofde Bruggink in beterschap. ,,In 2007 hebben we ingegrepen om zo veel mogelijk controle te kunnen uitoefenen om te zien dat er sprake is van eerlijke sport.’’ Het rapport-Armstrong, waarin onder meer Levi Leipheimer zei dat hij ook in zijn tijd als Raborenner epo gebruikte, deed bij Bruggink het laatste restje hoop vervliegen. Imagoschade dreigde. ,,De wielerwereld is verziekt tot in de hoogste instanties. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn zal veranderen. Dat is een pijnlijke constatering.''

Fietsenfabrikant Giant meldde zich vrijdag al als kandidaat-opvolger. Het bedrijf is nu de materiaalsponsor van de ploeg. ,,Met alle subsponsors voeren we gesprekken, hun grondhouding is positief’’, zei Knebel, die als de overgang is afgerond vertrekt bij de ploeg.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012