Posthuma beëindigt wielerloopbaan (3)

6 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Joost Posthuma beëindigt zijn wielerloopbaan. Hij laat dit dinsdag op zijn website weten. ,,Ik heb geen nieuw team en wat ik volgend jaar precies ga doen, is nog niet helemaal duidelijk. Een paar weken geleden heb ik de knoop doorgehakt, besloten dat het klaar is. Ik stop en ben toe aan nieuwe uitdaging'', licht Posthuma toe.

De 31-jarige renner stond onder contract bij RadioShack, maar moest op zoek naar een nieuwe ploeg. Het grootste gedeelte van zijn loopbaan kwam hij uit voor Rabobank. Hij reed van 2004 tot 2010 voor de Nederlandse formatie en stapte toen over naar Team Leopard-Trek, de voorloper van RadioShack. Hij won in zijn loopbaan onder meer een etappe in Parijs-Nice en het eindklassement in Driedaagse van De Panne, de Ronde van Luxemburg en de Ruta del Sol.

Een combinatie van factoren heeft volgens Posthuma tot zijn besluit geleid. 0,,Ik heb natuurlijk een baggerjaar gehad. Het is toch lastig om een nieuwe ploeg te vinden en mijn thuissituatie is natuurlijk anders geworden met twee van die kleintjes. Ik merkte dat ik er niet zoveel plezier meer aan beleefde en ik voelde dat mijn motivatie minder werd. Dan ga je denken waar je eigenlijk mee bezig bent en op dat moment vallen alle puzzelstukjes als vanzelf op hun plaats en heb ik de knop omgezet.''

Posthuma heeft er wel goed over nagedacht. ,,Ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Er spelen nog wel wat dingen, maar ik heb tegen manager Theo (de Rooij) gezegd dat het niet meer hoeft. Kijk, een stap terugzetten, naar een kleiner team, zie ik niet zitten. Maar voor de duidelijkheid, ik heb er vrede mee. Ik ben niet aan het eind van mijn actieve leven gekomen, sterker nog, ik ben 31, zoals het eruit ziet kan ik nog zeker 36 jaar werken. Het is goed zo, klaar."

Volgens Posthuma hebben de recente dopingperikelen in het wielrennen niets met zijn afscheid te maken. ,,De beslissing om te stoppen heb ik een paar weken geleden al genomen en toevallig loopt dit nu parallel aan elkaar. Dat is echt puur toeval. Ik heb een heel mooie tijd gehad, ik heb een heel mooi leven kunnen leiden, een paar heel mooie koersen kunnen winnen, veel van de wereld gezien, veel mensen leren kennen en natuurlijk veel meegemaakt."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012