Vacansoleil moet oogsten in zwaar weer

9 januari 2013

UCI WORLD TOUR

AMSTERDAM (ANP) - Beter bewapend dan ooit begint Vacansoleil-DCM aan het nieuwe wielerseizoen, maar het oogsten moet wel gebeuren bij heel zwaar weer. Het was een enigszins sombere, maar realistische constatering van algemeen manager Daan Luijkx, woensdag bij de presentatie van het team in het Amsterdamse filmmuseum Eye.

,,Voor mijn gevoel is nu, in ons vijfde seizoen en derde jaar in de topdivisie van de wielersport, alles klaar. Er is ongelooflijk veel geïnvesteerd in begeleiding, we hebben weer een hoger professioneel niveau bereikt. Maar tegelijkertijd maken we spannende tijden door. Niet alleen door de dopingmaterie die overal nog de kop opsteekt, ook vanwege de toekomst wat de sponsors betreft. Juist de commotie die er is ontstaan na alle bekentenissen, en niet alleen in het rapport van Usada, kan ertoe leiden dat onze partners zouden kunnen besluiten te stoppen.''

Luijkx maakt zich zorgen over de toekomst van zijn ploeg, zo liet hij woensdag duidelijk blijken. ,,Vacansoleil heeft zijn doelstellingen grotendeels bereikt. Er ligt weliswaar een intentieverklaring om ook na 2013 verder te gaan, maar zover is het nog lang niet. Daar ben ik bezorgd over. Dat gegeven ligt wel als een steen op mijn maag’’, erkent Luijkx, die bepaald geen moordkuil van zijn hart maakte tijdens het officiële gedeelte van de voorstelling.

Zo sprak de Brabander zijn onvrede uit over het lekken van informatie uit het overleg dat de drie Nederlandse profteams met de Dopingautoriteit en de KNWU voeren. Daarin worden de maatregelen besproken om op acceptabele wijze af te rekenen met het Nederlandse dopingverleden in het wielrennen.

,,Ik zeg er inhoudelijk nu niets over, omdat we dat onderling hebben afgesproken. Het zal consequenties hebben voor renners en begeleiders. Dat is noodzakelijk, willen we niet steeds opnieuw worden ingehaald door het verleden. Bovendien verdient deze generatie een eerlijke kans. Als ik kijk naar de coureurs in ons team, de meeste van die jongens zijn nog nooit met de dopingpraktijken van weleer in aanraking gekomen. Ondertussen ondervinden ze er wel de last van. Dat geldt eveneens voor sponsors. Het mag toch niet zo ver komen dat we een tweede Duitsland worden, waar de voorbije jaren het overgrote deel van geldschieters is opgestapt.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013