Rasmussen: jaren doping gebruikt (3)

31 januari 2013

RASMUSSEN

N i e u w bericht, meer informatie

HERNING (ANP) - De Deense wielrenner Michael Rasmussen heeft donderdag in Herning in een verklaring toegegeven grote delen van zijn loopbaan gebruik te hebben gemaakt van verboden prestatiebevorderende middelen. Dat deed hij onder meer in zijn tijd als Raborenner.

Rasmussen werd in 2007 als geletruidrager door de bankploeg uit de Tour gehaald en op staande voet ontslagen omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen tijdens de voorbereiding. Over dat ontslag loopt nog een rechtszaak. Rasmussen eist 5,7 miljoen euro aan gederfde inkomsten, omdat hij onterecht ontslagen zou zijn. Hij zegt dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn fraude.

In zijn verklaring laat Rasmussen weten tussen 1998 en 2010 verboden middelen te hebben gebruikt. ,,Vanaf vandaag ben ik gestopt als wielrenner, ik wil met de autoriteiten samenwerken om de problemen in de wielersport te helpen oplossen'', zei Rasmussen, die nog actief was voor de kleine ploeg Christina Watches. ,,Ik heb epo, groeihormonen, insuline en cortisonen gebruikt en bloedtransfusies ondergaan. Ik ben blij na deze bekentenis deze last niet langer te hoeven dragen.''

Rasmussen, in 1999 wereldkampioen mountainbike, heeft zijn dopingbevindingen aan de Deense antidopingautoriteit verteld. In 2000 stapte hij over naar de weg, eerst bij CSC en van 2003 tot aan de bewuste Tour van 2007 reed hij in dienst van Rabobank. De bank trad afgelopen najaar vanwege de vele dopingschandalen terug uit de wielersport. Daarbij werd vooral gewezen naar het Usada-rapport over Lance Armstrong, waarin duidelijk werd dat de Amerikaan Levi Leipheimer ook in zijn Rabotijd epo had gebruikt met hulp van de ploegarts. Inmiddels bekenden een aantal oud-Raborenners, onder wie Thomas Dekker, Marc Lotz en Danny Nelissen, dat ook zij, al dan niet geholpen binnen de ploeg, verboden middelen hebben gebruikt.

Rasmussen noemde in zijn verklaring donderdag geen namen van artsen die hem hebben geholpen of collegarenners. Wel liet hij weten volledig mee te werken aan onderzoek door diverse dopingautoriteiten. ,,Ik kan de sleutel zijn voor een nieuw begin in de wielersport.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013