'Aanzienlijk minder dopingcontroles UCI' (2)

1 februari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

HILVERSUM (ANP) - De internationale wielrenunie UCI heeft de afgelopen jaren om financiële redenen aanzienlijk minder dopingcontroles uitgevoerd. Dat blijkt volgens de NOS uit een UCI-document dat de omroep in handen heeft. Het aantal bloedcontroles buiten de competitie om daalde van 6711 in 2009 naar 2947 in 2010. In 2011 werden 3014 'out-of-competition' controles uitgevoerd.

Volgens de NOS blijkt uit het UCI-verslag van een vergadering uit 2010 dat het budget voor dopingcontroles aanzienlijk is afgenomen, van 6,3 naar 4,1 miljoen euro. Vooral oudere wielrenners werden daarna, om kosten te besparen, veel minder gecontroleerd. ,,Ik vind het jammer, de UCI geeft hiermee een verkeerd signaal af'', aldus directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit.

Voor een goede werking van het zogeheten bloedpaspoort is het belangrijk om zoveel mogelijk controles uit te voeren. Schommelingen in de bloedwaardes, die kunnen duiden op het gebruik van verboden middelen, zijn dan makkelijker te ontdekken. De Amerikaanse oud-wielrenner Lance Armstrong zei onlangs tijdens zijn dopingbiecht bij Oprah Winfrey dat het na zijn rentree in 2009 veel moeilijker was de boel te bedriegen vanwege de invoering van het bloedpaspoort.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013