UCI: aantal controles in 2010 meer dan genoeg (2)

4 februari 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

AIGLE (ANP) - Het aantal dopingcontroles dat de internationale wielrenunie UCI in 2010 heeft laten uitvoeren, was ,,meer dan genoeg'' om het bloedpaspoort van wielrenners bij te houden. Dat meldde de bond maandag.

Vrijdag kwam via de NOS naar buiten dat de bond in dat jaar veel minder tests had uitgevoerd dan in de jaren 2008 en 2009. Ook was het budget flink verlaagd, van 6,3 miljoen naar 4,1 miljoen euro.

Volgens de UCI was de forse vermindering - in 2010 werden 2947 renners 'out of competition' gecontroleerd tegenover 6711 een jaar daarvoor - niet uit financiële redenen, maar omdat van veel renners al een profiel was opgesteld vanwege het hoge aantal tests in de jaren daarvoor.

Met name 'oudere renners' werden in 2010 minder gecontroleerd. De UCI stelt dat die term echter uit het verband getrokken is. ,,Die is niet gebaseerd op leeftijd, maar op renners die al langer in het paspoortprogramma staan.'' Renners die in de jaren daarvoor minder werden gecontroleerd, zouden juist extra controles hebben ondergaan.

Via het bloedpaspoort kunnen schommelende waardes, die kunnen duiden op het gebruik van verboden middelen, bij renners makkelijker ontdekt worden. De Amerikaanse oud-wielrenner Lance Armstrong zei tijdens zijn dopingbiecht bij Oprah Winfrey dat het na zijn rentree in 2009 veel moeilijker was de boel te bedriegen vanwege de invoering van het bloedpaspoort.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013