IAAF erkent wereldrecord Thiam niet (2)

19 maart 2013

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - De internationale atletiekfederatie IAAF heeft, niet geheel onverwacht, besloten het juniorenwereldrecord van Nafissatou Thiam op de vijfkamp niet te erkennen. De zeer getalenteerde Belgische kwam begin februari tijdens de nationale indoorkampioenschappen in Gent tot een totaal van 4558 punten, 23 meer dan de befaamde Zweedse Caroline Kluft in 2002.

De 18-jarige Thiam kon na afloop van de wedstrijd echter geen plas inleveren doordat er geen dopingcontroleur meer aanwezig was. De Belgische bond probeerde wel iemand op te trommelen, maar kreeg nergens gehoor. De meerkampster liet zich de volgende ochtend alsnog testen - resultaat negatief - maar volgens de richtlijnen van de IAAF was dat toch echt te laat.

De jonge atlete deed twee weken na de nationale titelstrijd mee aan de EK in Göteborg. Ook daar onderging ze een dopingcontrole en opnieuw bleek ze clean, meer dan genoeg reden om in eigen land wel erkenning te krijgen. ,,Het is een absurde situatie'', zei haar trainer Roger Lespagnard. ,,We hebben nu dus een Belgisch record dat beter is dan het wereldrecord.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013