FIFA bezorgd over pijnstillers (2)

22 maart 2013

BUITENLANDS VOETBAL

N i e u w bericht, meer informatie

BRUSSEL (ANP) - De medische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA maakt zich grote zorgen over het toenemende gebruik van pijnstillers. ,,Niet doping, maar het misbruik van medicatie is de grootste complicatie in het voetbal'', betoogt Michel D'Hooghe, de voorzitter van de medische commissie, vrijdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Volgens de Belgische preses begint het probleem zich ook al in het jeugdvoetbal voor te doen.

De FIFA wijt het overmatig gebruik van medicatie aan een te drukke voetbalkalender. Volgens de medische commissie kan een gemiddelde voetballer ongeveer 60 wedstrijden per seizoen aan, maar veel spelers komen aan een veel hoger aantal. De pijn en kleine blessures die met overbelasting gepaard gaan, proberen voetballers te maskeren met pijnstillers en ontstekingsremmers.

,,De medicijnen zorgen ervoor dat je minder pijn ervaart op het veld, waardoor je dieper kan gaan, maar eigenlijk maakt een voetballer de situatie zo alleen maar erger. Pijn is een alarmsignaal van het lichaam. Wie dat signaal negeert, is ongezond bezig. We zijn ondertussen al zover gekomen dat spelers soms niet eens kunnen spelen zónder de pillen."

De FIFA weet dat op het WK onder 17 jaar van 2 jaar geleden in Mexico liefst één op de vier spelers pijnstillers slikte. Ook bij volwassenen is de trend stijgend. Lag het percentage van spelers die voetballen met pijnstilling op het WK 2006 nog op 29 procent, dan was dat 4 jaar later in Zuid-Afrika al geklommen naar 35 procent. ,,Op dat WK was er zelfs een ploeg waarvan 21 van de 23 spelers medicatie nodig hadden. Dat is zorgwekkend.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013