WADA gebruikt Nederlandse app voor controle (3)

27 maart 2013

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Het internationale antidopingagentschap WADA gaat wereldwijd gebruikmaken van een door Nederlanders ontwikkelde applicatie voor smartphones, zodat topsporters te lokaliseren zijn voor dopingcontroles. Dankzij de zogenoemde ,,whereabouts app'' krijgen meer dan 25.000 atleten in binnen- en buitenland de mogelijkheid om hun verblijfsgegevens via de app aan te leveren bij hun dopingautoriteit of federatie.

De app is ontwikkeld door de Nederlandse Dopingautoriteit, CGI, InnoSportNL en NOC*NSF, met als doel het de topsporters iets eenvoudiger te maken.

Topsporters geven hun verblijfsgegevens nu nog vaak via een computerprogramma door. De nieuwe app maakt het een stuk eenvoudiger om aan te geven waar geïnteresseerde dopingcontroleurs de atleten kunnen vinden. Nederland was het eerste land ter wereld met een smartphone-applicatie voor het doorgeven van de verblijfsgegevens.

David Howman, algemeen directeur van WADA, maakte woensdag bekend dat hij de Nederlandse applicatie wereldwijd gaat aanbieden. ,,De app is voor atleten een eenvoudige, toegankelijke manier om te rapporteren over hun verblijfsgegevens en te voldoen aan de relevante regelgeving'', laat hij weten. ,,Iedereen profiteert van deze efficiënte oplossing. We zijn dan ook heel blij deze app aan te kunnen bieden.''

Oud-topzwemster Hinkelien Schreuder juicht de nieuwe app toe. ,,Dit is een uitkomst voor alle topsporters in de internationale testingpool. Voor hen wordt het nu veel eenvoudiger om de administratieve verplichtingen rondom de whereabouts te beheren'', zegt de zwemster, die vorig jaar op de Olympische Spelen een zilveren medaille met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag won en daarna haar loopbaan afsloot.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013