Overheid VS beschuldigt Armstrong van fraude (3)

24 april 2013

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

NEW YORK (ANP/RTR) - Oud-wielrenner Lance Armstrong heeft tijdens zijn carrière het Amerikaanse overheidsbedrijf US Postal Service opgelicht door te liegen over zijn dopegebruik. Dat vindt het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat dinsdag documenten indiende bij de rechtbank voor een zaak tegen de gevallen sportheld.

Het postbedrijf stak als hoofdsponsor tientallen miljoenen dollars in de ploeg van Armstrong. De overheid wil dat geld terugzien en kondigde in februari aan dat het zich aansluit bij een civiele rechtszaak tegen de voormalige profwielrenner.

De overheid beschuldigt Armstrong van ,,contractbreuk, onrechtmatige zelfverrijking en fraude''. Als de Texaan schuldig wordt bevonden, kan de eisende partij aanspraak maken op maximaal drie keer het geïnvesteerde bedrag.

Armstrong zou de overheid hebben opgelicht door zich te laten sponsoren door het US Postal Service terwijl hij loog over doping. ,,De VS heeft schade geleden, omdat het niet de waarde ontving van de diensten waar het over had onderhandeld'', luidt de klacht.

De oorspronkelijke rechtszaak was aangespannen door voormalig ploeggenoot Floyd Landis, die eerder al opbiechtte verboden middelen te hebben gebruikt. Door Armstrong aan te klagen voor het oplichten van de overheid, heeft hij in de VS als 'klokkenluider' recht op een deel van de schadeclaim.

De advocaat van Armstrong noemde de aanklacht opportunistisch. US Postal Service zou juist enorm hebben geprofiteerd van de sponsorovereenkomst met de ploeg van Armstrong. ,,Lance Armstrong heeft zijn hart eruit gereden voor US Postal. Hij heeft het merk enorm onder de aandacht gebracht'', aldus de jurist.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013