Di Luca betrapt op epo (3)

24 mei 2013

RONDE VAN ITALIË

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

PONTE DI LEGNO (ANP) - De Italiaanse wielrenner Danilo Di Luca is betrapt op het gebruik van epo. Dat is gebeurd op 29 april, ruim voor het begin van de Ronde van Italië, bij een out-of-competition controle. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI vrijdag bevestigd. Di Luca is, in afwachting van een uitspraak van de Italiaanse wielerbond, voorlopig geschorst. Hij heeft het recht een contra-expertise aan te vragen.

De 37-jarige renner van het kleine Vini Fantini - Selle Italia werd in de Giro van 2009 al eens betrapt op de epovariant cera. Hij werd destijds voor 2 jaar geschorst maar kreeg 9 maanden strafvermindering omdat hij zijn medewerking verleende aan de antidopingautoriteiten. Eerder werd hij kort na zijn eindzege in de Giro van 2007 voor 3 maanden geschorst omdat hij tot de klantenkring van vermeend dopingarts Carlo Santuccione zou hebben behoord.

Di Luca stond 26e in het algemeen klassement op meer dan een half uur van leider Vincenzo Nibali. Zijn ploegleider Luca Scinto trok meteen zijn handen af van de renner. ,,Di Luca is een idioot, we zijn bijzonder teleurgesteld'', liet hij weten. Als ook de B-staal positief wordt bevonden moet de renner rekening houden met een levenslange schorsing.

Volgens de woordvoerder paste Di Luca al niet in het concept van de ploeg. ,,Maar de sponsor heeft erop aangedrongen dat we hem aannamen, ze zijn al lang bevriend.'' Ook Scinto zou niet achter de komst van de renner hebben gestaan.

Di Luca zorgde voor het tweede dopinggeval in deze Giro. Eerder verdween de Fransman Sylvain Georges, betrapt op het gebruik van heptaminol, voortijdig naar huis.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013