'Blijlevens op dopinglijst uit Tour' (3)

24 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie in 4e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Jeroen Blijlevens prijkt op de lijst van renners uit de Tour de France van 1998 en 1999 bij wie bij hertests sporen van het verboden middel epo zijn gevonden. Dat meldt de Franse krant Le Monde woensdag, op basis van de resultaten van een Franse senaatscommisie die onderzoek heeft gedaan naar doping. De commissie zelf maakte de namen nog niet bekend.

Blijlevens maakte in 1998 deel uit van de TVM-ploeg, die na onder meer een inval in een hotel en de arrestatie van ploegleider Cees Priem uit de Tour stapte. Hij won de vierde etappe. Momenteel is hij actief als ploegleider bij Belkin. Blijlevens was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Belkin liet weten dat de ploeg niet reageert op uitgelekte informatie en het officiële rapport afwacht.

De Belgische sportzender Sporza, dat inmiddels over de lijst beschikt, bevestigt dat Blijlevens tot de renners behoort bij wie in de Tour van 1998 sporen van epo gevonden zijn. Andere alsnog betrapte renners zijn onder anderen de Italianen Andrea Tafi en Mario Cipollini, de Deen Bo Hamburger, de Italiaanse tourwinnaar Marco Pantani en de Duitsers Jan Ullrich en Erik Zabel. Voor straf hoeven ze overigens niet te vrezen: de overtredingen zijn verjaard.

Blijlevens riskeert te worden ontslagen bij Belkin dat net als de andere twee Nederlandse WorldTour-ploegen en de KNWU al hun werknemers eerder dit jaar een verklaring van goed gedrag liet ondertekenen. Daarin onderschreven zij nooit met doping in aanraking te zijn geweest. Bij een bekentenis over een overtreding die dateerde van voor 2008 werd een schorsing van een halfjaar en een geldboete opgelegd. Het overkwam alleen de Duitser Grischa Niermann die in dienst is van de wielerbond. Argos-Shimano hield zelf ploegleider Rudi Kemna voor eenzelfde periode aan de kant.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013