O'Grady moet plek in atletencommissie opgeven (2)

25 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

MELBOURNE (ANP) - Stuart O'Grady moet zijn plek in de atletencommissie van het Australisch Olympisch Comité opgeven. Het bestuur heeft de 39-jarige Australiër per e-mail verzocht zijn functie direct neer te leggen. O'Grady, die zondag op de Champs-Elysées zijn laatste rondjes als profwielrenner reed, bekende woensdag dat hij tijdens de Tour van 1998 epo heeft gebruikt.

De wielrenner werd vorig jaar gekozen in de Australische atletencommissie. ,,De leden van ons olympisch team uit Londen die Stuart hebben gekozen, hebben het recht om boos te zijn. Zij weten nu dat ze iemand steunden die de boel heeft bedrogen'', zei AOC-voorzitter John Coates in een verklaring. ,,De leden van de atletencommissie zijn gekozen op basis van hun integriteit en leiderschap. Door zijn bekentenis verdient Stuart het niet langer lid te zijn van deze groep.''

O'Grady deed dit jaar voor de 17e keer mee aan de Tour, een evenaring van het record van de Amerikaan George Hincapie. De Australiër won in zijn lange carrière twee touretappes en droeg in totaal negen dagen de gele trui. Met Orica-GreenEdge won hij in zijn laatste Tour de ploegentijdrit. Na zijn bekentenis moet O'Grady mogelijk afstand doen van de olympische medailles die hij op de baan veroverde in 1992 (zilver), 1996 (twee keer brons) en 2004 (goud op de madison). ,,De UCI zal hier naar kijken en dan het IOC hierin adviseren'', aldus een woordvoerder van het olympisch comité van Australië.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013