Bolt steelt de show, zorgen om Martina

26 juli 2013

DIAMOND LEAGUE

LONDEN (ANP) - Usain Bolt heeft van zijn terugkeer in het Olympisch Stadion van Londen een 'onemanshow' gemaakt. De Jamaicaanse superster sloot het Diamond Leagueprogramma vrijdag af met winst van de 100 meter in 9,85 seconden, zijn beste tijd van dit seizoen. In een periode waarin de atletiekwereld in de ban is van diverse dopingonthullingen, bleek dat de populariteit van Bolt nog altijd geen grenzen kent.

De topsprinter, die vorig jaar in Londen zijn olympische titels op de 100, 200 en 4x100 meter prolongeerde, had vrijdag bijna 65.000 mensen naar de Londense atletiektempel gelokt. Allemaal wilden zij Bolt weer aan het werk zien. 'Lightning Bolt' gaf de Britten waar voor hun geld. Hij maakte er zoals gebruikelijk weer een mooie show van. Het publiek in Londen ging volledig uit zijn dak toen Bolt voor de start zijn gebruikelijke bliksem-pose liet zien. ,,Het was geweldig om hier weer terug te zijn, de energie in dit stadion is enorm'', zei de Jamaicaan.

Zoals zo vaak kwam hij traag uit het startblok, maar met de van hem bekende grote en krachtige passen passeerde Bolt daarna al zijn concurrenten. ,,Het is bekend dat die start niet mijn beste deel van de race is, daar moet ik aan werken'', merkte de Jamaicaan grijzend op. Aan de finish was zijn voorsprong echter groot. De wereldrecordhouder kwam over de streep in 9,85 seconden, ruim voor de Amerikaan Michael Rodgers (9,98) en landgenoot Nesta Carter (9,99). Na een lange ereronde door het stadion wierp Bolt zijn schoenen het dolenthousiaste publiek in.

Terwijl Bolt liet zien dat hij klaar is voor de WK van volgende maand in augustus, had de Nederlandse topsprinter Churandy Martina heel wat meer zorgen. De 29-jarige atleet uit Willemstad kwam op de 200 meter niet verder dan de zesde plaats, in 20,49 seconden. Ogenschijnlijk kon Martina in het slot van zijn race niet voluit gaan. Volgens onbevestigde berichten heeft de houder van het Nederlands record (19,85) last van zijn knie.

Erik Cadée eindigde met de discus net naast het podium. De 29-jarige Brabander werd vierde met 65,37 meter, bijna net zo ver als zondag bij de NK in Amsterdam. ,,Daar ben ik erg tevreden mee in dit veld. Na vijf keer een vierde plek in de Diamond League is het tijd voor meer'', aldus Cadée, die zag dat het goud ging naar de Pool Piotr Malachowski (67,35 meter). Susan Kuijken moest op de 1500 meter genoegen nemen met de 12e plaats (4.11,28). De 4x100 meter eindigde in een teleurstelling voor het Nederlandse estafetteteam, vanwege een foute wissel tussen Madiea Ghafoor en Dafne Schippers.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013