Zabel: doping was bewuste keuze (3)

28 juli 2013

WIELRENNEN EN DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

BERLIJN (ANP) - De Duitse oud-wielrenner Erik Zabel heeft dan toch toegegeven in zijn loopbaan regelmatig gebruik te hebben gemaakt van verboden middelen. Epo, cortisonen en zelfs bloeddoping, het is nogal wat'', zegt Zabel in een interview in de Süddeutschen Zeitung van maandag.

Zabel verklaart dat hij in 1996 bewust besloten heeft met doping te beginnen. Eerder, in de herfst van zijn carrière, bekende de voormalig topsprinter dat hij in dat jaar een keer epo had geprobeerd maar dat hij het middel niet verdroeg. Uit een vorige week verschenen onderzoek van een Franse senaatscommissie bleek echter dat Zabel, net als onder anderen Jeroen Blijlevens, in de Tour van 1998 aan de epo was geweest.

Toen de onderzoeksmethodes van de dopingjagers beter werden, schakelde hij over op bloedtransfusies. Zabel won in zijn loopbaan onder meer zes keer het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk.

Dat hij eerder slechts met een halfslachtige bekentenis was gekomen schreef hij toe aan de manier waarop hij destijd van zijn leven genoot. ,,Boven alles wilde ik doorgaan met mijn droomleven als wielerprof. Ik hield zo van de sport, het reizen. Dat egoïsme was gewoon sterker.''

Op de vraag of de Tourzege van zijn landgenoot Jan Ullrich in 1997 helemaal zuiver is, zei Zabel: ,,We moeten niemand meer voor de gek houden. Er blijkt inmiddels uit genoeg rapporten hoe het er toen aan toe ging. Maar ik kan eigenlijk alleen voor mezelf spreken."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013