McQuaid beschuldigd van corruptie (3)

10 september 2013

WK WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie in 3e alinea

RIJSWIJK (ANP) - Pat McQuaid heeft 2 weken voordat hij hoopt te worden herkozen tot voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, te maken met een aanval van binnenuit zijn organisatie. In een 54 pagina's tellend dossier wordt de Ier, net als zijn voorganger Hein Verbruggen, beschuldigd van corruptie. McQuaid liet dinsdag in een brief aan alle wielerfederaties weten dat het dossier gebaseerd is op leugens. Hij houdt twee leden van het managementcomité van de UCI verantwoordelijk voor de laster.

Het dossier werd gepubliceerd door wielerwebsite VeloNews. Er staat onder meer in dat McQuaid samen met Verbruggen vorig jaar 250.000 euro heeft gevraagd aan een eigenaar van een wielerploeg. In ruil zouden ze het team en het wielrennen in het land van het team promoten. Ook zou de Ier de dopingregels hebben versoepeld voor Lance Armstrong toen de Texaan begin 2009 zijn comeback maakte. In het dossier wordt ook nog gesproken over een poging van de UCI om in 2010 tegen betaling de positieve dopingcontrole van de Spanjaard Alberto Contador onder de mat te vegen. Het dossier zou zijn samengesteld door Igor Makarov, de baas van de Russische wielerbond, met mogelijk medewerking van de Amerikaan Mike Plant. Beiden zijn lid van het managementcomité van de internationale wielerbond.

McQuaid zelf doet de aantijgingen af als nonsens: ,,Deze beweringen doen de waarheid geweld aan. Ze worden niet onderbouwd door bewijs. Dit is een lasterlijke aanval op mijn persoon, met een achterliggende politieke agenda." MCQuaid heeft één tegenkandidaat, de Brit Brian Cookson. ,,Deze beschuldigingen zijn ernstig. Ik hoop dat deze zaak opgelost is voor het UCI-congres van 27 september'', liet Cookson weten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013