Geen steun Europese wielerbond voor McQuaid (3)

15 september 2013

WK WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

ZÜRICH (ANP) - De Ier Pat McQuaid moet vrezen dat zijn tijd als voorzitter van de internationale wielrenunie UCI erop zit. De Europese wielerbond UEC heeft zondag na een bijeenkomst in Zürich steun uitgesproken voor tegenkandidaat Brian Cookson.

Een stemming van vertegenwoordigers van de nationale federaties uit Europa leverde een stemverhouding van 27 tegen 10 op in het voordeel van de Britse uitdager. Ook KNWU-voorzitter Marcel Wintels sprak zijn voorkeur uit voor Cookson. De UEC deed daarop de aanbeveling aan de 14 stemgerechtigde Europeanen in de UCI, onder wie Wintels, om te kiezen voor de voorzitter van de Britse wielerbond. De verkiezing van de voorzitter van de UCI voor de komende 4 jaar vindt over een kleine 2 weken plaats in Florence, tijdens de WK wielrennen.

,,Als KNWU vinden we dat er moet worden geïnvesteerd in de geloofwaardigheid van de wielersport. Nieuw leiderschap kan daar een positieve bijdrage aan leveren'', verklaarde Wintels de steun voor Cookson vanuit Nederland. ,,En die stem staat los van alle beschuldigingen die over en weer zijn geuit. Die zijn beschamend voor de UCI en beide kandidaten.'' McQuaid ligt al maanden onder vuur, met name sinds het dopingschandaal rond Lance Armstrong. McQuaid en voorganger Hein Verbruggen zijn daarbij beschuldigd van corruptie.

Die UEC maakt bovendien bezwaar tegen de kandidaatstelling van McQuaid door de wielerbonden van Thailand en Marokko. Normaal wordt een kandidaat genomineerd door zijn vaderland. Maar noch Ierland noch Zwitserland, waar McQuaid woont, wilde hem voordragen. Daarop werd deze constructie bedacht - een voordracht door ten minste twee andere landen - die voorafgaand aan de verkiezing nog wel moet worden goedgekeurd door het UCI-congres. De Europeanen zullen tegen stemmen. In totaal zijn er 42 stemgerechtigden verdeeld over Europa (14), Azië en Amerika (ieder 9), Afrika (7) en Oceanië (3).

Cookson benutte de bijeenkomst in Zürich nog maar eens om zijn concurrent hard aan te vallen. ,,Toen ik voorzitter werd van de Britse bond trof ik eenzelfde situatie aan als nu bij de UCI: een bond getroffen door conflicten, verspild geld en slechte leiding.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013