Verkiezingsstrijd UCI-voorzitter naar climax

26 september 2013

WK WIELRENNEN

FLORENCE (ANP) - Volgens uitdager Brian Cookson staat de internationale wielrenunie UCI vrijdag in het monumentale Palazzo Vecchio van Florence op een kruispunt. De leden van het congres kiezen een nieuwe voorzitter waarbij de Brit in zijn campagne geen spaan heel liet van Pat McQuaid, de Ier die 8 jaar de wielersport leidde.

McQuaid zette de door zijn voorganger Hein Verbruggen ingezette mondialisering van het wielrennen met succes door. Het peloton reist inmiddels de hele wereld over waar in het verleden een wedstrijd buiten Europa een curiosum was. Het gebeurde echter in een tijd waarin het dopingschandalen regende met de ontmaskering van Lance Armstrong als dieptepunt. Te lang deed de UCI alsof er niets aan de hand was. Een goed ingevoerde medewerker van de bond liet vorig jaar in Valkenburg bij de WK nog weten dat het Amerikaanse antidopingbureau USADA geen poot had om op te staan. Niet veel later kwam het dossier van 1000 pagina’s dan ook hard aan bij de bestuurders in Aigle.

Voor Armstrong was ‘geen plaats meer in de wielergeschiedenis’, oreerde McQuaid die echter naliet een krachtige weg te vinden om de sport weer geloofwaardig te krijgen. Te druk was de Ier met het weerleggen van beschuldigingen - overigens zonder harde bewijzen - dat de UCI het Armstrong makkelijk had gemaakt, dan wel positieve tests had verdonkeremaand. Het was voer voor de opposanten die ook van binnenuit oorlog voerden tegen McQuaid die als bijkomend probleem heeft zich telkens weer in conflicten te verliezen.

Vanuit de traditionele Europese wielerlanden heeft hij geen steun meer. De 14 stemgerechtigden, onder wie KNWU-voorzitter Marcel Wintels, zullen op Cookson stemmen. Al weet je het met een geheime stemming natuurlijk nooit. In totaal zijn er 42 stemgerechtigden die zich eerst buigen over de vraag of de voordracht van McQuaid goedgekeurd wordt. Wegens het ontbreken van steun vanuit Ierland en Zwitserland, waar hij woont, moet worden gestemd over een regelwijziging die het mogelijk maakt dat een voordracht door twee landen - in dit geval Thailand en Marokko - rechtsgeldig is.

Cookson heeft het uitbesteden van het antidopingbeleid als voornaamste verkiezingsbelofte. De voorzitter van de Britse wielerbond vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling. Met de beschuldingen aan het adres van McQuaid, en eerder Verbruggen, als voorbeeld. Beide kandidaten zetten hoog in op het terugwinnen van de geloofwaardigheid van de sport. Hun smakeloze onderlinge strijd, die vrijdag een climax krijgt, speelt zich gelukkig af buiten het oog van het grote publiek.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013