Cookson UCI-voorzitter na hilarisch theater

27 september 2013

WK WIELRENNEN

FLORENCE (ANP) - Met de Brit Brian Cookson kreeg de internationale wielrenunie UCI vrijdag een voorzitter die de wielersport weer geloofwaardig wil maken. Dat wilde tegenkandidaat en zittend voorzitter Pat McQuaid natuurlijk net zo, maar in een moddergevecht dat maanden duurde en de sport verder beschadigde dolf de door schandalen gebrandmerkte Ier het onderspit.

Het Palazzo Vecchio was eeuwen geleden een van de belangrijke gouvernementele gebouwen van Florence. Tegenwoordig is het een museum dat vrijdag voor de verandering het UCI-congres huisvestte en door de volstrekte chaos meer op een theater leek.

De heersende orde kwam bij monde van Pieter Zevenbergen, voorzitter van de ethische commissie, met een door de Griekse bond gemelde poging tot omkoping door Cookson. Zonder bewijs, zonder dat er ook iets was uitgezocht.

Hilarisch werd het toen de rechstgeldigheid van de voordracht van McQuaid aan de orde kwam. Omdat de Ierse en de Zwitserse bond hun noodzakelijke steun aan McQuaid - een kandidaat moet worden voorgedragen - hadden ingetrokken moest er een wijziging in de reglementen worden aangenomen om een andere manier van nominering toe te staan. De bonden van Turkije en Barbados stelden vrijdag voor een zittend voorzitter altijd de mogelijkheid te bieden zich kandidaat te stellen. Een deel van het congres voelde zich overvallen, waarna er gestemd werd of er over het voorstel gestemd zou worden.

Daar ging het mis voor McQuaid waarna het volgende konijn uit de hoed werd getoverd. Twee juristen kwamen de leden uitleggen dat de Zwitserse bond de nominering te laat had teruggetrokken. ,,Laten we stemmen’’, maakte Cookson uiteindelijk zelf een einde aan de discussies, door KNWU-voorzitter Marcel Wintels omschreven als een bestuurlijk dieptepunt: ,,Een wanvertoning.''

Alleen het resultaat stemde Wintels tevreden. Cookson won met een stemverhouding van 24 tegen 18, waarbij McQuaid, die de mondialisering van de wielersport succesvol doorvoerde, vooral steun kreeg van de wielerontwikkelingslanden. De Europese bonden, goed voor 14 stemmen, hadden vooraf al besloten voor zijn uitdager te kiezen. Zoals ook de Amerikanen dat deden; McQuaid toonde weinig daadkracht rond de ontmaskering van dopingzondaar Lance Armstrong.

,,Het is een eer dat ik gekozen ben’’, zei Cookson nadat de kruitdampen waren opgetrokken en McQuaid geëmotioneerd afscheid had genomen. De genoemde beschuldiging van omkoping noemde de 62-jarige Brit belachelijk en de manier waarop de verkiezing verliep desastreus voor de reputatie van de UCI. ,,Er is veel werk te doen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013