Cookson nieuwe voorzitter UCI (2)

27 september 2013

WK WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

FLORENCE (ANP) - Het congres van de internationale wielrenunie UCI heeft vrijdag Brian Cookson gekozen tot voorzitter. Daarmee kwam een einde aan een felle strijd tussen de zittend voorzitter Pat McQuaid uit Ierland en zijn Britse uitdager.

De verkiezing in het Palazzo Vecchio van Florence verliep verre van vlekkeloos, mede doordat de kandidatuur van McQuaid werd betwist. Hij had geen steun van zijn eigen bond en de Zwitserse bond had de nominatie ingetrokken. Te laat, meldde de UCI de verbouwereerde leden, die uiteindelijk met 24 tegen 18 stemmen kozen voor Cookson.

,,Een nieuw tijdperk kan beginnen'', sprak Cookson het congres na zijn overwinning toe. Zijn eerste daad moet de uitbesteding van het antidopingbeleid aan een nog te vormen onafhankelijk orgaan zijn. ,,We moeten daarbij de geloofwaardigheid van de wielersport maar ook het imago van de UCI herstellen.''

McQuaid volgde 8 jaar geleden de Nederlander Hein Verbruggen op en had een belangrijk aandeel in de verdere mondialisering van de wielersport. Maar hij kreeg ook te maken met tal van dopingzaken, met als dieptepunt de ontmaskering van Lance Armstrong als dopingzondaar. De Ier kreeg het verwijt voor en na dat dieptepunt in de wielersport niet adequaat te hebben gereageerd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013