Van Gelder kan medailles alleen aanraken

5 oktober 2013

WK TURNEN

ANTWERPEN (ANP) - En weer sloot turner Yuri van Gelder een groot toernooi af zonder medaille. Zaterdag bij de WK in Antwerpen moest de Brabander, 30 inmiddels, genoegen nemen met de vijfde plaats in de ringenfinale. Zijn laatste grote succes, de Europese titel, dateert al weer van 2009. Maar geen spoortje desillusie. ,,De aanhouder wint.’’

Weer zat hij er dichtbij. In Moskou bij de EK eerder dit jaar was het verschil tussen nummer 7 Van Gelder en de gedeeld kampioenen Igor Radivilov uit Oekraïne en de Fransman Samir Ait Said eentiende punt. Ditmaal was de Braziliaan Arthur Nabarrete Zanetti met zijn score van 15,800 nog geen drietiende beter dan Van Gelder die uitkwam op 15,533. De olympisch kampioen stond na zijn afsprong waar Van Gelder zich opnieuw twee minuscule stapjes moest permitteren. Dat was sowieso het verschil tussen zilver en niets. De Rus Aleksandr Balandin werd tweede met 15,733, net voor de Amerikaan Brandon Wynn: 15,666.

Van Gelder (30) werd wereldkampioen in 2005 en veroverde later ook nog een zilveren en een bronzen WK-medaille. Ook was hij driemaal Europees kampioen, daarna volgde een dopingschorsing van een jaar en een op het laatste moment afgeblazen comeback bij de WK van 2010 in Rotterdam. In Tokio werd hij een jaar later vijfde waardoor hij deelname aan de Olympische Spelen van Londen misliep.

Van Gelder heeft met hulp van mental coach Marco Hoogerland geleerd met wedstrijdspanning om te gaan. Hij benadert wedstrijden meer ontspannen, niet meer met de blik alleen maar gericht op de ringen. Ook in Antwerpen oogde hij relaxed en leverde hij bovendien een technisch goede oefening af, op dan die lastige afsprong na. ,,Ik ben tevreden. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb gewoon een goede stabiele oefening geturnd. Ik verlies het op de afsprong. Dat is jammer, maar daar kan ik aan sleutelen. Op kracht ben ik gewoon de beste. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar’’, herhaalde hij na afloop in diverse microfoons.

Van Gelder is een positief denker geworden, niet uit het lood te slaan. Ook niet door een polsblessure die hem voor de WK flink hinderde. ,,Ik kan de medailles aanraken, maar nog net niet pakken.’’ Nee, hij is geen sporter op zijn retour. ,,Integendeel, ik ben de nummer 5 van de wereld, ben er steeds bij in finales. Het gaat een keer lukken.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013