Geen schorsing voor Hesjedal na biecht (2)

31 oktober 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

OTTAWA (ANP) - Ryder Hesjedal wordt niet geschorst na zijn dopingbiecht. Dat heeft het Canadese antidopingbureau CCES bekendgemaakt. De wielrenner van Garmin blijkt al in het voorjaar tegenover het CCES en het Amerikaans antidopingagentschap Usada te hebben toegegeven in 2003 verboden middelen te hebben gebruikt. Dat gebeurde in het kader van een lopend onderzoek naar doping in het Canadese wielrennen.

Beide instanties hebben daar echter geen ruchtbaarheid aan gegeven, omdat de Canadees niet bestraft kon worden. Voor een dergelijk vergrijp staat een verjaringstermijn van 8 jaar. ,,Het CCES is teleurgesteld dat meneer Hesjedal meer dan een decennium heeft gewacht om zijn dopingverleden te onthullen. Zijn gedrag heeft veel schone Canadese wielrenners afgehouden van een kans om succes te bereiken in de wielersport'', staat in een verklaring van de instantie.

De bekentenis van Hesjedal volgde woensdag op voorpublicaties uit de volgende week te verschijnen biografie van Michael Rasmussen. De Deen beschrijft daarin hoe hij Hesjedal in 2003 bijbracht hoe hij het verboden middel epo moest gebruiken. Hesjedal, die vorig jaar de Giro won, bereidde zich toen voor op het WK mountainbike. Hij reed destijds voor het zogenoemde Trade Team III van Rabobank. Rasmussen kwam voor de hoofdmacht van Rabobank uit.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013